A gyűjtemény az I. világháború éveinek gazdaságtörténeti emlékekeit mutatja be. A tárlatvezetés során a diákok megtudhatják, hogyan jöttek létre az első bankok és milyen szolgáltatásokat nyújtottak.

Modul időtartama: 45 perc

Témakörök:

  • történelem és gazdaság;
  • a háború hatása a gazdaságra;
  • a korszakra jellemző pénzügyi termékek; 
  • a gyűjtemény bejárása;

A gyűjtemény az I. világháború éveinek gazdaságtörténeti emlékekeit mutatja be. A tárlatvezetés során a diákok megtudhatják, hogyan jöttek létre az első bankok és milyen szolgáltatásokat nyújtottak. Régi plakátokon, pénzeken, dísztárgyakon keresztül bepillantást nyerhetnek a hazai bank és pénzrendszer kialakulásába, illetve megismerhetik a világháború éveiben kialakult sajátságos pénzügyi termékeket (hadi kölcsön), a háború elvesztésnek pénzügyi következményeit. A látogatást követően a diákoknak lehetőségük nyílik letesztelni tudásukat egy az elhangzottakhoz kapcsolódó feladatlap kitöltésével.
(A Gyűjteményben ruhatár, büfé valamint mellékhelység nem található.)

A program 5-8. osztályos általános iskolai tanulók részére szól.  Egy alkalommal maximum 30 fő vehet részt a látogatáson 15 fős kiscsoportokban. A Pénzügytörténeti program csoportonként 45 percet vesz igénybe. Arra az időre, amíg a csoport egyik része a gyűjteményt látogatja, a másik felének a környéken található pénzügyi nevezetességek megtekintését javasoljuk. Ehhez térképes ismertetőt biztosítunk a következő megjelölt helyszínekkel: Magyar Királyi Postatakarékpénztár, Tőzsdepalota, Magyar Nemzeti Bank, Magyar Általános Hitelbank.

Helyszín
1051 Budapest, Vigyázó Ferenc u. 6.

Kapcsolat
Fazekas Tímea - oktatásszervező 
Telefon: +36 30 616 5052
E-mail: timea.fazekas@okkozpont.hu

Ajánlott tartalmak