Vissza a múltba!

Dátum: 2018.01.09.
Kategória: Érdekesség

Egy új alkalmazás segítségével megnézheted, kik és milyen házakban élhettek abban a városrészben, utcában, ahol most ti laktok. Nem kell menned sehová, a történelem berepül az íróasztalodra.

Ha egy kicsit is szereted a történelmet, ez a cikk neked szól. Nemrégiben elindult a Budapest Időgép. Ez egy digitális alkalmazás, amely egyszerűen kereshetően, házakra lebontva mutatja, mi található a levéltárban Budapest történetéről. De nem ám akárhogy! Visszakeresheted egy-egy utca, vagy épület sorsát, megnézheted, mi állt akorábban a lakóhelyed helyén, vagy esetleg még mezőgazdasági terület volt.


Az íróasztalodtól a digitális múltba

Ehhez nem kell bemenni távoli intézményekbe kutatni, fel sem kell állni a számítógéped elől. Otthon, akár most rögtön rákereshetsz arra, ami felkeltette kíváncsiságod, hogy mit szeretnél tudni a házról, amelyben laksz, vagy arról, milyen volt a környék, milyen épületek álltak a szomszédban a múltban. Akár képeket is találhatsz, korabeli térképeket, sőt még az egykori tulajdonosok személyleírását is! Egyszerűen visszareppülhetsz a múltba!


A kereséshez most már elég egy címet tudni, és egy gombnyomásra vagy az információktól, ami nagyban megkönnyíti a múltbéli böngészést.


A Velence Időgép


Tavaly a Velence Időgép kalauzolta el a lelkes látogatókat a város történelmébe, az itáliai várost a történészek segítségével ábrázolták korhűen. A reneszánsz időszaktól napjainkig a legkülönbözőbb információkat lehet megtudni a korabeli kereskedelmi nagyhatalomról. Rákereshetsz egy-egy személyre, családra, házra, politikára, járványokra, peres ügyekre, magániratokra. A történelem szétszórt adatai úgy állnak össze, mint soha korábban. 
Velencén kívül Amszterdamban és Párizsban is beindult a helyi időutazó gép, a magyar főváros most ehhez a kezdeményezéshez csatlakozott.


Ez csak a kezdet


A budapesti történelmi keresgélés most indult, és a remények szerint folyamatosan bővül majd a tartalom, egyre több digitalizált forrás lesz rajta elérhető. A tervek szerint éppen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár, és a Budapesti Történeti Múzeum lesznek a következő intézmények, ahonnan elkezdik feltenni ide az anyagokat. Nemsokára már nem csak lakcímekre és a régi térképeken olvasható nevekre, hanem korábban élt személyekre is lehet majd keresni.
És mi az, ami már elérhető? A XIX-XX. századi források, olyanok, amelyeknél a levéltári adatok tartalmazták a mai helyrajzi számot is (ilyen szám minden egyes házhoz tartozik, hogy könnyebb legyen nyilvántartani). 

Ajánlott tartalmak