• Főoldal  
 • Cikkek  
 • Vasárnap megválasztják a települések vezetőit  
Kategória: Aktuális

Vasárnap kerül sor az országban az úgynevezett önkormányzati választásokra: települések polgármestereket választanak. Miről is van szó pontosan?

Biztosan látod a rengeteg plakátot az utcákon: nemsokára megválasztja az ország, kik vezessék a településeket. 

Egy-két fontos tudnivalót összegyűjtöttünk neked, hogy nagyjából képben legyél, miről is szavaznak.

Ha emlékszel, tavasszal is volt egy választás: akkor a parlamenti képviselőket választották meg azok, akik szavazati joggal rendelkeznek, vagyis a 18 év felettiek. Akkor arról döntöttek, kiket küldjenek a törvényhozásba a következő 4 évre. Lehetett pártokra és egyéni képviselőjelöltekre szavazni.

Most önkormányzati választásokat tartanak, és 5 évre szól azoknak a megbízatása, akik a legtöbb szavazatot kapják.

Leegyszerűsítve, a városok polgármestereket választanak, a fővárosban pedig főpolgármestert, míg az egyes kerületekben polgármestereket.

 1. Magyarországon mintegy 3200 település van, csak a nagyobbaknál működnek a polgármesterek mellett úgynevezett közgyűlések. Ezt úgy is elképzelheted, mint egy kisebb, döntéshozó csoportot.
 2. A kisebb településeken a polgármestek ingyen végzik a munkát, nincs keret arra, hogy külön javadalmazást kapjanak.
 3. A polgármesterek a várost érintő fontos ügyekről döntenek, de nem minden ügyről, mert van, amiben országos szinten kell egyeztetni, mint például a nagyobb utak építése, ez ugyanis más települést is érint.
 4. A polgármesterek sokkal kevesebb pénzből gazdálkodnak, mint az ország közös költségvetése, ahová a legtöbb adót befizetjük. Helyi szinten, vagyis az adott településen megmaradó adók mennyisége viszonylag kevés, aminek az oka, hogy a szegényebb települések is kapjanak elegendő pénzt. Azok is, ahol nincs sok vállalat, gyár, és több a munkanélküli.
 5. Ma a leggazdagabb település a Budapest melletti Üröm és Budaörs. Hogy miért? Sok vállalat költözik Budapest mellé ezekre a településekre, itt működnek, és fizetnek adót.
 6. A befizetett adókból újítják fel az utakat, közterületeket, így például a játszótereket is. Nagyon nem mindegy, jól vezetik-e az adott várost: ha ügyes egy polgármester, akkor több vállalatot is meggyőzhet arról, hogy az ő városát válasszák, ott fektessenek be, ott hozzanak létre gyárakat, munkahelyeket.  
 7. Akik jól gazdálkodnak a befizetett adókkal, és valóban arra költik a pénzt, ami éppen a legfontosabb, az nagyon meglátszik egy városon.
 8. Egy polgármesternek nincs előírva magasabb iskolai végzettség. Ez első látásra meglepő, de ha belegondolsz, hogy a kis településeken nagyon kevesen laknak, és kevesen vállalkoznak arra, hogy vállalják ezt a posztot, akkor ez nem is olyan különleges. Ettől függetlenül, a legtöbb városvezetőnek van egyetemi végzettsége.
 9. Képzeld, van olyan falu, ahol senki nem vállalta, hogy polgármesternek jelölteti magát: a Balaton északi partján található egy gyönyörű kis falu, Balatonszepezd, ahol valamilyen oknál fogva egyelőre nincs jelentkező a falu vezetésére.
 10. Aki jelölteti magát, bizonyos számú úgynevezett ajánlást kell összeszednie, amit le kell adni a a választási bizottságoknál, vagyis nem lehet akárkiből jelölt.

 

Ajánlott tartalmak