Várható életkor

Dátum: 2018.12.03.
Kategória: Érdekesség

Meddig fogunk élni?

És az unokáink? Vagy a gyerekeink?

Jósolni nem tudok. Nem is fogok, ne aggódj. De az előrejelzések viszont sokat elárulnak. A linkelt táblázatból (https://alapblog.hu/egyre-jobb-lesz/) kiderül, hogy a megjelölt országoknál legalább egy évvel, de van, ahol majdnem öt évvel emelkedik a várható életkor. Hogy ez miért lehetséges?

 

Nemcsak a globális javulásnak és az anyagi jólétnek köszönhető, sokkal több összetevője van ennek a történetnek. De inkább most azt gondoljuk át, hogy miket okozhatnak a nagy létszámú növekedésnek a Földön.

 

Már több, mint 7 és fél milliárdan vagyunk a bolygón, egyre komolyabb létszámbeli növekedés várható a jövőben. Ez látható a táblázatból is. Mi lesz azzal a sok emberrel?

 

 

Minden embert etetni, itatni kell. Elő kell állítani azokat a termékeket, amelyekre szükségünk van. Mindezeknek következménye van. A kutatási adatok szerint 2018-ban augusztus 1-jére elfogyasztottuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Rekordgyorsasággal, mindössze 212 nap alatt. Innentől a tartalékokat éljük fel, ami részben a növekedő népesség következménye is lehet.

 

Ezzel most nem azt mondom, hogy rossz dolog, hogy nő a várható életkor, de felelősen kell gazdálkodnunk az erőforrásainkkal. Ha számolunk és előrelátóan gazdálkodunk, akkor bízhatunk abban, hogy az ükunokáink unokái is megfelelő körülmények között élhetnek a bolygónkon.

Ajánlott tartalmak