• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Vajon melyik bankjegyet hamisítják a legtöbbször?  
Kategória: Pénzügyeink

A megújult bankjegyek már sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a hamisítások ellen, mégis vannak, akik továbbra is próbálkoznak.

Kiderült, melyik pénzt hamisítják a leggyakrabban, és az is, milyen módszerekkel. Te melyikre tippelsz?

Megújult bankjegyek 

Biztos te is tapasztaltad, hogy a tízezer, majd a húszezer forintos címletek már korábban megújultak. Ezt követte március elején a kétezer és az ötezer forintos bankjegyek cseréje. Tavaly augusztustól az ezres, most pedig az ötszázas van soron. Az új bankjegyekről azt kell tudni, hogy egyre biztonságosabbak, azaz több tulajdonsága miatt már sokkal nehezebb, gyakorlatilag lehetetlen őket hamisítani. A bankjegyek nyomtatásáért és megújításáért a Magyar Nemzeti Bank felel.

Hamisítványok

2018 első félévében 300 darab hamis forintbankjegyet vizsgáltak a szakértők, ami kifejezetten jó eredménynek számít. 

Főként a tízezer és húszezer forintos bankjegyeket hamisították. Míg két éve a húszezresek voltak népszerűek, addig tavaly már inkább a tízezreseket sokszorozták törvénytelenül.

Az elmúlt években a hamisítási módszerek nem változtak. Továbbra is színes fénymásolókkal, nyomtatókkal próbálkoznak. 

Így ellenőrizheted

A bankjegyet először is fordítsd a fény felé, majd nézd meg, az előlap bal oldalán feltűnő képet. Ha túlzottan éles vonalakból áll, gyanús lehet, a hamisítók ugyanis sokszor csak ráfénymásolják a személy kicsinyített arcát. 

Tartsd a bankjegyet előlappal magad felé a fénybe. Az eredeti pénzen a bal oldalon lévő feltűnő vízjel-arc jobbra néz. Majd fordítsd meg. A hátoldalról szemlélve azonban a vízjel balra fog nézni. Ha ez nem így van, bizony csalással lehet dolgod!

Ha hamis a pénz...

Ha gyanús bankjegyet kaptál, a legfontosabb, hogy ne próbáld továbbadni. Helyette inkább keresd fel a legközelebbi bankot vagy postafiókot, és kérd a bankjegy valódiságának vizsgálatát. Mindenképp mondd el, hol kaphattad a pénzt és mikor. 

Ajánlott tartalmak