Új neve lesz Hollandiának

Dátum: 2019.11.20.
Kategória: Érdekesség

A holland kormány úgy döntött, hogy az ország új neve Nederland legyen. Miért van szükség a névváltoztatásra?

Hollandia nyugat-európai ország. Délről Belgium, keletről Németország, északnyugat felől az Északi-tenger határolja. Hollandia olyan, mintha a festők tájképei kelnének életre: szélmalmok, gyönyörű folyópartok, régi hidak, zöld legelők és tulipán mezők köszöntik az odalátogatókat.

 

A névváltás oka

A névváltoztatás mögött az áll, hogy a kormány szerint túlságosan a Holland nevű megyékkel (Alsó- és Felső-Hollandia) azonosítják az egész országot, illetve Amszterdammal, a holland régió központjával. Emiatt túl sok a turista arrafelé, de kevés az ország más részein.

 

A jövő évtől már több nemzetközi versenyen is az új elnevezést használják majd. Például a jövő évi Eurovíziós Dalfesztivált már a néderlandi Rotterdamban rendezik majd, és a tokiói olimpián is néderlandi csapat vonul majd fel.

 

Érdekesség, hogy az országot angolul már korábban is így, vagyis The Netherlandsnek hívták, de elég sok nyelv, köztük a magyar is, a Hollandia szót használta. A Néderland szó egyébként valamikor a napóleoni háborúk után terjedt el.

 

Pár érdekesség az országról

  • Hollandia területe mindössze 41 526 km². A kis távolságok miatt viszont alkalmas arra, hogy bárhová biciklivel menj.
  • Amszterdamban található a világ egyetlen vízen úszó virágpiaca, a piac minden standja egy-egy hajón helyezkedik el. Szerencsére egész évben nyitva van!
  • Amszterdamban rengeteg múzeumba ellátogathatsz: a Van Gogh Múzeum, a Rijksmuseum (a hollandok Nemzeti Múzeuma) és a NEMO feltétlen kerüljön fel a listádra.
  • Érdemes ellátogatni az Artis Royal Zoo nevű állatkertbe is, amely több mint 200 fafajnak és több mint 900 állatfajnak ad otthont.

Ajánlott tartalmak