Kategória: Pénzügyeink

Új 100 és 200 címletes euróbankjegyekkel lehet fizetni. Mit kell tudni róluk?

 

Egy gyors fejtágítás, ha esetleg nem tudnád hirtelen, mit is kell tudni az euróról:

 

  • az euró az Európai Unió egyik hivatalos fizetőeszköze.
  • 28 tagállam közül 19 (Ausztria, Belgium, Ciprus, Észtország, Finnország, Franciaország, Görögország, Hollandia, Írország, Lettország, Litvánia, Luxemburg, Málta, Németország, Olaszország, Portugália, Spanyolország, Szlovákia és Szlovénia) és az Európai Unió intézményei használják.
  • manapság az egyik legnagyobb forgalmat lebonyolító pénznem az amerikai dollár mögött.

 

Az új 100 és 200 eurós címletek az úgynevezett Európé bankjegyek sorozatában érkeztek. Az új bankjegysorozat azért Európéről kapta a nevét, mert a pénzen található biztonsági elemek közül kettőn is szerepel Európé arcképe.

 

Európé egy görög mitológiai alak. Azért esett rá a választás, mert neve miatt kapcsolódik az európai kontinenshez. Európé arcképét a párizsi Louvre-ban kiállított egyik vázáról vették át.

 

Miért van szükség új euróbankjegyekre?

A megújult bankjegyek már sokkal nagyobb védelmet nyújtanak a hamisítások ellen, mégis vannak, akik továbbra is próbálkoznak.

 

Az euróbankjegyek megbízhatóságáért az Európai Központi Bank (EKB) és az eurórendszer nemzeti központi bankjai felelnek. Ők dolgozták ki a második euróbankjegy-sorozatot, amely olyan továbbfejlesztett biztonsági elemeket tartalmaz, amelyek fokozzák a bankjegybiztonságot.

 

Melyek a biztonsági elemek?

 

  • Különleges nyomdai eljárások adják a bankjegyek egyedi tapintását.
  • Ha a fény felé tartod a bankjegyet, láthatóvá válik az arcképes ablak és vízjel, valamint a biztonsági szál.
  • Ha megmozgatod a bankjegyet, az ezüstös csíkon láthatóvá válik Európé arcképe az átlátszó ablakban, a smaragdzöld számon pedig fel-le mozgó fényeffektus figyelhető meg.

Ajánlott tartalmak