Túl drága szelfik

Dátum: 2018.04.15.
Kategória: Érdekesség

Terjed az új őrület: rengetegen plasztikáztatnák az orrukat a jó szelfik érdekében. Mi áll ennek a hátterében?

Naponta több millió szelfit készítenek és osztanak meg a közösségi médiában. Képzeld, egy amerikai arcplasztikai akadémia szerint tavaly a szervezethez tartozó orvosok több mint a felét, pontosan 55 százalékát kereste már fel olyan páciens, aki meg szerette volna műttetni az orrát, hogy jobban mutasson az okostelefonnal készült szelfiken!

Hogy miért? Mert úgy érzi, hogy túl nagy az orra ezeken a képeken! 

Mi is az igazi ok?

A jelenség mögött az áll, hogy az okostelefonok jókora részében nem normál látószögű, hanem széles látószögű lencsét használó előlapi kamera van. 

A szelfiket tipikusan nagyon közelről készítik a mobilozók, így a rövid távolságnak köszönhetően nagynak tűnik az orruk.

Egy plasztikai sebész szerint a nők és a férfiak orra 30 százalékkal tűnik nagyobbnak a szelfiken. És sokaknak ez óriási problémát jelent.

Mi is az a szelfi?

A szelfi egy önfotó, vagyis olyan fénykép, amit készítője saját magáról saját maga készít. A szó az angol selfie szó átvétele. 

A selfie-zés 2010-ben terjedt el igazán, amikor az Apple piacra dobta az iPhone 4-et, az első kétkamerás telefont. Felmérések szerint az amerikai lakosság fele készített már valaha selfie-t. Legtöbben Ausztráliában, őket pedig a kanadaiak és az amerikaiak követik a sorban.

Tudtad, hogy a brit Oxford szótár szerkesztőbizottsága 2013-ban a selfie-t választotta az év szavának? 

Önfotókat már a fotográfia őskorában is készítettek. Az első szelfit Robert Cornelius amerikai fotográfus készítette 1839 őszén, Philadelphiában. Családjának a Chestnut Streeten álló boltja mögött állította fel fényképezőgépét, és el is készítette minden idők legelső szelfijét!

A tökéletes önarckép titka

Sokak szerint a következő lépésekkel te is elkészítheted a legjobb szelfit:

  • Tökéletes beállítás
  • Jó megvilágítás
  • Előnyös háttér
  • Lehetőleg mosoly

 

Ajánlott tartalmak