• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Tudtad, hogy a zene is hatással van az étkezésre?  
Kategória: Érdekesség

Minél hangosabb zene szól, annál egészségtelenebb ételt rendelünk, sőt, bizonyos dalok arra késztetnek, hogy többet költsünk az étteremben.

Nem is gondolnád, de még az is befolyásolhat minket abban, hogy mit rendelünk egy étteremben, hogy milyen zene szól egy friss kutatás szerint. Legyen szó akár gyorsétteremről, vagy egy elegáns helyről.

 

Egészségtelen vagy egészséges

 

A kutatás szerint nagyon nem mindegy, hogy az étterembe lépve milyen zene szól. Lehet, hogy eldöntötted, hogy egy egészséges ételt választasz a menüről, de odaérve meggondolod magad. Ebben pedig szerepe lehet egy olyan dolognak, amire sokan nem is gondolnának: a zenének. Bizonyos dalok ugyanis akár arra késztethetnek minket, hogy fizessünk be a drágább, és egészségtelenebb menüre!

 

Mi lehet az oka?

 

Az egyik neves amerikai egyetem munkatársa a zene hatását vizsgálta, és arra jött rá, hogy a hangosabb és ütemesebb zene hatására az emberek hajlamosak egészségtelen ételeket rendelni, ugyanakkor a halkabb és lágyabb zenék hatására az emberek egészségesebb ételeket rendelnek.

 

A kutató egy kávézóban tesztelte le az elméletét. Az eredményen pedig ő maga is meglepődött.

Még egy érdekes dolgot megfigyelt, mégpedig azt, hogy összességében több ételt rendeltek az emberek, amikor a zene hangereje nem túl hangos, hanem kellemes volt.

 

Több pénzt is költünk

 

Svédországban több mint tíz McDonald's étteremben végeztek kutatást nemrégiben. Arra voltak ugyanis kíváncsiak, változik-e a pénzforgalom, ha például népszerű pop zenéket játszanak le véletlenszerűen a gyorséttermekben.

 

A felmérésből kiderült, hogy bizonyos zenék hatására a vendégek bizony több pénzt költöttek és tovább is maradtak az étteremben, ugyanis az eredeti rendelés mellé még kértek desszertet vagy egyéb finomságot.

 

Okosan bánj a pénzeddel!

 

Itt a nyár, a vakáció, biztos te is kapsz zsebpénzt, amit szabadon elkölthetsz. Néhány dologra azonban érdemes odafigyelned, nehogy hamar elfogyjon a pénzed! Például tegyél félre egy részt a pénzedből előre nem látható helyzetekre, vagy készíts költségvetést, hogy egy nap körülbelül mennyit akarsz szórakozásra fordítani. Így könnyebb ellenállni a felesleges kiadásoknak!

Ajánlott tartalmak