Kategória: Pénzügyeink

Egy ügyvédi iroda összegyűjtötte hány adófajta van Magyarországon. Döbbenetes, mi minden után kell adózni.

Az ügyvédi iroda összesítése szerint összesen 58 adó létezik hazánkban. Azt is megvizsgálták, hogy már a második évben csökken a magyarországi adók száma.

 

Mi is az az adó?

Biztos sokszor hallottad már ezt a szót - főleg a szüleidtől, vagy a televízióban -, de sose tudtad pontosan mit is jelenthet, ha valakinek adót kell fizetnie. Hadd segítsünk felfrissíteni az emlékezetedet: az állami kiadások miatt bevételeket biztosítanak az adók. Milyen kiadásokról is van szó? Ilyen például az iskolák, óvodák, bölcsődék fenntartása, az utak karbantartása, a kórházak, orvosok fizetése. Ide tartozik a rendőrség és a katonaság fenntartása is.

 

Az ÁFA

Az ÁFA fogyasztási adó, amelyet áru és szolgáltatás vásárlásakor az eladónak fizetünk, amelyet ő az államnak befizet (az adó végső soron az államot illeti meg).

 

Az ügyvédi iroda szerint az áfából 2017-ben több mint 3500 milliárd forint bevétele származott a költségvetésnek, vagyis az ország közös kasszájának. Ez aztán rengeteg pénz! 3500-szor ezer millió forint!

 

A költségvetés megtervezésénél egy személy vagy szervezet dönti el, hogyan fogja elkölteni a rendelkezésére álló pénzt.

 

Érdekességek

XV. Lajos francia király udvarában úgy gondolták, hogy a keresztelés a gyermek születésének megünneplése, így ezt meg is adóztatták. A keresztelési adót 1708-ban vezették be. Arról nem maradtak fent írások, hogy meddig alkalmazták, de a század végén már biztosan nem, a francia forradalom ugyanis ezt is elsöpörte.

 

Képzeld, Svédországban ma is az adóhivatal dolga a kisgyermek nevének elfogadása vagy elutasítása, méghozzá a gyermek ötéves kora előtt! Ha pedig nem fogadják el a nevet, akkor „babanév-adót” kell fizetni a szülőknek, ennek összege átszámítva 250 ezer forint körül van. Nem semmi!

Ajánlott tartalmak