Tudós nők

Dátum: 2017.10.11.
Kategória: Érdekesség

Technika és tudomány, avagy amit a nőknek köszönhetünk.

Igazságtalanul ritkán emlékezünk meg a női tudósokról, pedig ott vannak a mindennapjainkban. Bemutatok nektek most öt tudóst, akik megkönnyítették az életünket.

Sziasztok, Grace Hopper jelentkezik szolgálatra.

Az USA haditengerészetének voltam a tagja a második világháború idején. Én fejlesztettem ki a Mark 1 nevű számítógépet, ami már képes az utasításokat kódokká alakítani. Én voltam az egyik legmenőbb programozó 1950-ben.

Üdvözletem, itt Dr. Shirley Ann Jackson beszél.

Az első nő, aki afro-amerikaiként egy kutatóegyetem vezetője lehetett. Jaj, és én fejlesztettem ki a hívásazonosítást és a hívásvárakoztatást. 

 

Helló, Mary Andersonnak hívnak, nekem villant be az ablaktörlő ötlete.

Rossz volt nézni, hogy a vezetőknek mindig ki kellett szállni vagy hajolni a kocsiból ahhoz, hogy megtisztítsák a szélvédőjüket. Itt volt az ideje, hogy megoldja valaki ezt a problémát. Először semmibe vették a találmányomat, de 1903 óta el sem lehet képzelni nélküle az autókat.

 

Szép jó napot kívánok, Josephine Cochrane a nevem.

Tőlem ered a mosogatógép. Annak idején egy gyors és törésmentes gépre volt szükségem, ami tisztává varázsolja a tányérokat. 1886-tól milliók hálálkodnak nekem.

 

Halihó, én vagyok, aki biztonságban tart: Marie Van Brittan Brown.

1960 környékén sokat voltam egyedül, és egyre jobban féltem a betörőktől. Kifejlesztettem hát egy olyan otthoni biztonsági rendszert, aminek a kameráját motor hajtotta fel-le az ajtó kukucskálójánál. Ezt összekötöttem a riasztójelzővel, majd ettől kezdve végre nyugodtan aludtam.

Ajánlott tartalmak