Tudod, hogy milyen nap van ma?

Dátum: 2018.10.21.
Kategória: Zöld

Ha nem, akkor most megtudod.

Igen-igen, vasárnap. Nagyon vicces. De tisztában vagy-e vele, hogy mit ünneplünk ma? Október 21. a Földünkért világnap.

 

1991. október 21-én kezdődött a Földünkért című világméretű kampány. A dalai láma szavai a következők voltak ekkor: „Olyan globális kérdések esetén, mint a Föld megőrzése, és igazából minden probléma kezelésekor, az emberi tudat kulcstényező. A külső környezet megváltozása érdekében először magunkban kell változtatni. A természeti erőforrások pusztítása a tudatlanságból, a Föld élőlényei iránt tanúsított tisztelet hiányából és a mohóságból származik. Először arra kell törekednünk, hogy ezeket a tudatállapotokat legyőzzük.”

 

Legalább ilyenkor tegyünk: vigyázzuk, kíméljük bolygónkat. Ami, persze, máskor is szükséges lenne, hiszen nem véletlenül terjednek azok a hírek, hogy 25-30 év múlva lelakjuk az egész világot. Gondolj csak bele, akkor még elég fiatal családosok lesztek. Nem akartok gondoskodni a saját és a következő generáció jövőjéről? Váltsatok szemléletmódot! Szükség van rá.

 

Ez a nap lehetőséget ad arra, hogy kicsit megálljunk, elgondolkozzunk azon, hogy mit teszünk annak érdekében, hogy megvédjük élőhelyünket. A világnap jelszava: „Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan”. Ahhoz, hogy változás jöhessen el, mindenkinek egyénileg kell tennie az ügy érdekében.

 

Mit tehetünk?

A legalapabb dolgokra is lehet gondolni: zárjuk el a csapot, gyűjtsük össze a szemetet az utcáról, figyeljünk oda a szelektív hulladékgyűjtésre, vásároljunk energiatakarékos izzókat, járjunk autó helyett biciklivel és így tovább. Ezeket már unos-untalan hallgathatod, de ideje elgondolkozni azon, hogy van oka is.

 

 

Az OTP Fáy András Alapítvány is fontosnak tartja, hogy szemléletmódot váltsanak a fiatalok, vagyis nem csak a pénzügyek területén, hanem a világunk fenntarthatósága szempontjából is tudatosabbakká váljanak. Éppen ezért ezen a jeles napon Környezetgazdálkodási tréningeket tartunk a diákok számára, ahol beszélgetéseket kezdeményezünk a jövőről és az ahhoz kapcsolódó felelősségünk kérdéséről.

Mahatma Gandhi úgy fogalmazott: "A Föld mindenki szükségletét ki tudja elégíteni, csak a kapzsiságát nem."

Ajánlott tartalmak