• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Több nagyobb márka is lecseréli a brazil bőrt  
Kategória: Zöld

A Vans, a Timberland és a North Face márkákat birtokló cég lecseréli a brazil bőrt az esőerdők védelmében.

Biztos te is olvastál már a szomorú hírről: augusztusban több helyen is lángokba borult az Amazonas esőerdő. Azóta pedig az egész világ feszült figyelemmel kíséri a témával kapcsolatos híreket.

Azokat a felvételeket biztos te is láttad már, amelyek azt mutatták, ahogy Brazília legnépesebb városában, Sao Paulóban elsötétült az ég nappal a füst miatt. Képzeld, még a NASA is publikált műholdfelvételt az amazonasi tüzekről.

A cél az esőerdők védelme

Az erdőtüzek nagy nemzetközi visszhangot váltottak ki. A Vans, North Face, és Timberland márkákat birtokló cég például nemrég bejelentette: nem vásárolnak Brazíliából származó bőrt.

A cég szerint jelenleg ugyanis nem tudják biztosan, hogy a brazil bőr nem járul-e hozzá az erdőirtáshoz, hiszen a mostani tüzek egy részét is olyan farmerek indították, akik állattenyésztés céljából akarnak területeket megtisztítani.

Mi az oka a pusztító tűznek?

A mostani pusztító tüzek egy részének oka, hogy a földműves gazdák maguk gyújtják fel az erdőt, hogy így nyerjenek több megművelhető, legelőként vagy szántóföldként használható területet. A marhahús és bőr iránti igény miatt égetik fel ezek a farmerek a területeket. Brazília nagyhatalomnak számít szarvasmarha-tenyésztésben és szójatermesztésben.

A műholdfelvételek szerint nemcsak Brazíliában, hanem Peruban, Bolíviában, Paraguayban és Argentínában is észleltek erdőtüzeket.

Erdőtüzek bár mindig is voltak Brazíliában, főleg a júliustól októberig tartó száraz időszakban, de egy év alatt nagyon megnőtt a számuk és a kiterjedésük. Úgy képzeld el, hogy tavaly percenként egy focipályányi terület lángolt, addig idén már három pályányi területet pusztít el a tűz minden percben.

Már a hadsereg is részt vesz az oltásban

Nemrég jött a hír arról, hogy a brazil hadsereg egységei és a tűzoltók egyesítették erőiket. Együtt veszik föl a harcot az Amazonas térségében továbbra is tomboló hatalmas erdőtűz ellen. 

Ajánlott tartalmak