• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Te tudod, hogy melyik országnak van a legnagyobb aranykészlete?  
Kategória: Pénzügyeink

Jónéhány ország igen jelentős készleteket halmozott fel a nemesfémből.

Szinte a világ összes országának nemzeti bankja tárol aranyat, azaz vagyonának egy részét ebben az eszközben tartja.

 

Miért az arany?

A jegybankok a mai napig előszeretettel halmoznak fel aranytartalékot, ami általában növeli a bizalmat egy ország, egy nemzet felé. Egy pénzügyi válság esetén egy országnak az, hogy jelentős aranykészlete van, menedéket jelenthet.

 

Befektetési szempontból, az aranynak többféle értelme lehet. Sokan egy tipikus menekülő befektetésként tekintenek az aranyra: azt gondolják, hogy egy esetleges válság vagy háború esetén, ha minden más befektetésnek az értéke csökken, az aranyé emelkedni fog.

 

Az értéke a kereslet-kínálat alapján változik. Attól függ, hogy mennyien hisznek benne, mennyien vásárolják.

 

Kinek van a legtöbb?

Az egyik legfrissebb elemzés szerint a listavezető Egyesült Államok lett, akik 8113,5 tonna aranykészlettel rendelkeznek. Az amerikaiak a készlet legnagyobb részét otthon őrzik, például a sokak által ismert Fort Knox-ban, egy katonai erődítményben.

 

A másodikak a németek, 3373 tonnával. A hidegháború idején a szovjet megszállástól való félelem miatt a készletet a világ több pontját osztották el, egy részét New York-ban, Londonban, illetve Franciaországban őrizték.

 

Harmadik a Nemzetközi Valutaalap (IMF), 2814 tonnával. Ennek a gazdasági szervezetnek egyébként a feladata a nemzetközi pénzügyi együttműködés irányítása, a gazdasági növekedés elősegítése.

 

Az IMF után az olaszok következnek (2451 tonna), utána a franciák (2435,9 tonna), Kína kicsit leszakadt (1842.6 tonna). Az oroszok pedig a hetedikek, 1778,9 tonnával. Majd végül Svájc, Japán és Hollandia következik.

 

Ajánlott tartalmak