A kutatók arra keresték a választ, miért vonzódnak az emberek a csillogó dolgokhoz.

Egyáltalán miért vesszük észre a csillogást – erre a kérdésre először könnyebb magyarázatot találni. A fényesebb tárgyakat a szemünk könnyebben megtalálja, így automatikusan odakapjuk a fejünket.

 

Na de mi az oka?

Lehet, hogy azt gondolod, a csillogásról mindenkinek a gazdagság jut először eszébe: a tisztaság, a mérhetetlenül sokat érő drágakövek, a kristálypoharak vagy az ezüst csillárok. De annak, hogy az emberek szeretik a csillogó dolgokat, ősi gyökerei vannak. A legújabb kutatások szerint, azért vonzódunk a csillogáshoz, hogy ne haljunk szomjan.

 

 

A víz iránti vágy

Egy kutatócsoport nemrég végzett kutatása szerint a fényes tárgyaknak sok köze van a víz iránti vágyunknak. A kísérletek alapötletét az adta, hogy megfigyeléseik szerint a csecsemők többsége automatikusan a csillogó tányérokat választja a tompa fényűekkel szemben. Érdekes, nem?

 

 

Kísérletsorozatok

A kutatók ezután több kísérletet is elvégeztek. Először azt kellett bizonyítaniuk, hogy a csillogás iránti vonzalom természetes, nem pedig tanult válasz. A felnőttekkel és gyerekekkel végzett kísérletek is azt az eredményt hozták, hogy a csillogó tárgyakat választják a fénytelenekkel szemben.

 

Egy másik kísérlet szerint, a bekötött szemű emberek kellemesebb tapintásúnak és jobb minőségűnek ítélték a fényes papírt, mint a fénytelen papírt. Pedig egy pillantást sem vetettek rá!

 

Aztán arra kérték az embereket, hogy tippeljék meg, milyen kép látható az adott papíron. Akik a fényes nyomású papírt kapták, többször kapcsolták össze képet a vízzel, mint a sivataggal. Ennek a fordítottját is megfigyelték: a szemfedő nélküli résztvevők csillogóbbnak ítélték a vizes jeleneteket ábrázoló képek papírját, pedig a papírtípusok között nem volt különbség.

 

A kutatók végül a legutolsó kísérletben fedték fel a csillogás és a szomjúság közötti kapcsolatot. Az utolsó körben egyszerűen tesztelték a dolgot: megfigyelték, hogy kik a legszomjasabbak a résztvevők közül. Minél szomjasabbak voltak, annál jobban tetszett nekik a csillogás.

Ajánlott tartalmak