Te ennél-e műhúst?

Dátum: 2017.11.11.

A kérdés teljesen aktuális, pár éve megkezdődött a laboratóriumi körülmények között „termesztett” hús előállítása!

A kérdés megválaszolásához először is tisztáznunk kell a „műhús” fogalmát:

1. állati eredetű cucc, az állatok véréből nyert sejtekkel dolgoznak, bioreaktor tartályokban növesztik a husikat.

 

2. „tiszta húsnak” is nevezik, mert előállításuk jóval környezetkímélőbb, mint a jelenleg tányérodra kerülő husiknak.

 

Miért is? Ma rengeteg legelőt és takarmánynövényt használnak a haszonállatok felnevelésére. Ezért fákat vágnak ki, egyre több földet szántanak fel, vetnek be olyan növényekkel, amelyek nincsenek túl nagy hatással a Föld levegőjének megtisztítására. Emellett legalább annyira hozzájárul az állattenyésztés az üvegházhatás növekedéséhez, mint mondjuk az illatszergyártás! Az állattenyésztés a világméretű üvegházgáz kibocsájtás 18 százalékáért felel.

 

Ezen kívül biztosan Te is láttál már képeken, videókon csirke farmokat, szarvasmarha telepeket. Na, ezek nem arról híresek, hogy extrém jó körülmények között élnek az állatok (zsúfoltság, piszok, betegségek), plusz nem kis mennyiségű antibiotikumot kaphatnak a jobb minőségű és nagyobb mennyiségű felhasználható hús eladása érdekében.

 

3. A műhús előállításához nincs szükség legelőkre, gabonára és antibiotikumokra. Tisztább és egészségesebb, mint a hagyományosan asztalra kerülő társa.

 

4. Ilyen eljárással készítettek már marhahúst, csirkehúst és kacsahúst is. Van már belőle húsgombóc és készül a hamburger husi is.

Jogosan teheted fel a kérdést, hogy akkor miért nem eszünk már most is „tiszta húst”?

Azért, mert jelenleg még sokkal drágább az előállítása, mint a hentesnél kapható húsféleségeknek. De már elég sok befektető (Bill Gates is köztük van) jelentős összeget különített el a műhús gyártási folyamatának fejlesztésére, arra, hogy tömegtermelés kezdődhessen el.

Szerintük 30 év múlva már inkább műhúst fogunk enni, mint igazit!

Ajánlott tartalmak