• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Te el tudsz képzelni 700 milliárd forintot?  
Kategória: Pénzügyeink

Mi a helyzet akkor, ha valamilyen összeg felfoghatatlanul nagy?

Egy kétéves kor körüli gyermek képes rá, hogy megértse a különbséget aközött, hogy két vagy három tárgyat lát maga előtt. Öt éves korban már képesek ránézésre megmondani, ha öt tárgyat látnak maguk előtt. De innentől bonyolódik csak igazán a dolog.

 

Nem mindent tudunk elképzelni

Bár az emberek képesek felfogni nagyobb halmazokat is, és nem kell hozzá megszámolniuk egyesével az előttük lévő dolgokat, ilyenkor szükség van valamilyen trükkhöz. Például csoportokra osztani az adott számot: mondjuk hat darab almát két hármas csoportra. Így könnyebben tudják elképzelni.

 

És ha valamilyen összeget nem tudunk felfogni? 

Az őseinknek például teljesen más fogalmuk volt a számokról. Ők nem is mennyiségben, hanem inkább arányokban gondolkoztak. Erre egyébként az állatok is képesek: a rajban úszó halak például fel tudják mérni, hogy két raj közül melyik a nagyobb.

 

Manapság azonban rettentően hatalmas számokkal találkozhatunk a hírekben, újságokban. Biztos te is könnyedén el tudsz képzelni öt dolgot, sőt még egy-két százat is nagyjából. De ha már milliókról van szó, akkor nem: ahogy nőnek a számok, úgy csökken a képesség, hogy lépést tudjunk tartani.

Egy idő után már az összehasonlítás sem segít. Míg jól érzed a különbséget száz vagy kétszázezer forint között, addig száztizenkét és száztizenhárommilliárd forint között már nem is tűnik nagynak az eltérés, pedig az.

 

Mi a megoldás?

Akkor hogyan lehet megérteni mégis a hatalmas számokat, merülhet fel benned is a kérdés. Jó módszer lehet, ha egy mennyiséget lebontod egységre, vagy valami jól érthető dologhoz kötöd őket.

 

Például 700 milliárd forintot nehéz elképzelni. De ha arra gondolsz, hogy 6 db nagyméretű Boeing utasszállító repülőgép ára körülbelül annyi, mint 700 milliárd forint, akkor máris könnyebb felmérni, mit jelent ez a szám.

Ajánlott tartalmak