Tanulj a titkos ügynököktől!

Dátum: 2020.02.07.
Kategória: Érdekesség

Így lehet a legkönnyebben kiszúrni a hazugságot.

Az FBI és a CIA egykori ügynökei négy módszer alapján mutatják be, hogyan tudod a legkönnyebben észrevenni, ha valaki hazudik neked.

 

Hosszas válasz az egyszerű, eldöntendő kérdésekre

Ha egy barátod hosszas választ ad egy sima eldöntendő kérdésre, akkor nagy a valószínűsége, hogy nem mond igazat. Az emberek főleg akkor hajlamosabbak többet beszélni a kelleténél, ha hazudnak: ilyenkor szavakkal próbálják elfedni az igazságot. De vigyázz: a hazugság nem az egyetlen ok, amiért valaki a stressz jeleit mutathatja egy beszélgetés során.

 

Árulkodó gesztusok

Az emberek sokszor önkéntelen mozdulatokat tesznek, amikor hazudnak, ez pedig elárulja az igazságot. Ha észreveszed, hogy beszélgetőtársad többször is eltakarja a száját, főként akkor, ha válaszol egy kérdésedre, akkor érdemes átgondolnod, biztos őszinte-e hozzád ez a személy. Ha az illető folyamatosan mozgatja a lábát, vagy izeg-mozog a széken, esetleg enyhén rázza a fejét, az azt jelezheti, hogy maga a test tiltakozik a hazugság ellen.

 

A szemkontaktus kerülése

Ha egy barátod megszakítja a szemkontaktust, amikor egy kérdésre válaszol, akkor rendkívül nagy a valószínűsége annak, hogy nem mond igazat. Ha például valaki egy terméket akar eladni neked, kérdezz rá, tájékoztatott-e téged az összes lehetséges kockázatról. Ha rögtön megszakítja a szemkontaktust, valószínűleg bőven lenne még miről beszélnie.

 

„Miért higgyek neked?”

Ha felteszik azt a kérdést egy megbízható embernek, hogy „Miért higgyek neked?”, általában azt válaszolja, hogy „Mert az igazat mondom”. Ezzel szemben, aki hazudik, az nehezen tudná ezt kimondani. Ezért sokszor inkább elkezdenek ködösíteni. Például azt válaszolják, hogy "Én egy őszinte ember vagyok", Nem kell hinni nekem, ha nem akarod"

vagy "Nincs okom hazudni."

Ajánlott tartalmak