Takarékos mókusok

Dátum: 2019.01.20.
Kategória: Pénzügyeink

Gyűjtögetünk-gyűjtögetünk?

Aki már járt az OTP Fáy András Alapítvány tréningjein, tudhatja, hogy az általános iskolás diákok számára készült programunk (Sulibank projekt) kabbala állata a mókus.

Minden újonnan érkező csapattól meg szoktam kérdezni, hogy vajon miért eshetett rá a választás. Általában elsőként az a válasz érkezik, hogy azért, mert cuki, kedves kis állat. Ez így van, alá tudom támasztani. De van ennek egy sokkal komolyabb oka is, ami egyértelműen köthető az általunk közvetíteni kívánt pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási tudatossághoz.

 

Aki figyelmesen végigolvasta a címet, már úgyis tudja a választ.

 

Bizony, a raktározó életmódjuk az, ami igazán fontossá teszi nekünk őket. Mi is azt szeretnénk, hogy a hozzánk érkező diákok úgy gyűjtögessék a zsebpénzüket, mint ahogy az állatkák raktározzák télire az élelmiszerüket.

 

De, hogy a mókusok kültéri kamra projektje célravezető-e?

 

Már ősszel láthatjuk, ahogy a mókusok fel-alá rohangálnak és elássák a mogyorókat, mindenféle magvakat. Hónapokra előre terveznek, nem hagyják a véletlenre. Felkészülnek az ínségesebb időkre.

 

A kutatások szerint elég összetetten fejlesztik ki stratégiájukat. Általában két lehetőség közül választanak: egyetlen helyen temetik el az összes élelmiszerüket vagy több tucat raktárat hoznak létre. Utóbbi tűnik népszerűbbnek a mókusok között. Nem véletlenül. Ha belegondolsz, így kisebb kockázatot vállalnak. Ha csak egy helyre gyűjtögetnének és valaki megtalálná tartalékaikat, akkor mindent elvesztenének. Viszont így, hogy több helyre rakosgatják, biztosan lesz valahol tartalék. Sőt, hiszed vagy sem, még arra is oda szoktak figyelni, hogy miközben elrejtik a tartalékokat, nehogy meglássa őket valaki. Hogyan emlékeznek arra a több tucat helyre, ahol éléskamrákat hoztak létre?

Térbeli memóriájuk és szaglásuk segítségével tájékozódnak. Nem is gondoltad, hogy ilyen tudatos állatkák, igaz?

Ajánlott tartalmak