Tajgetosz legenda

Dátum: 2018.01.13.
Kategória: Érdekesség

Hallottatok már a Tajgetoszról? Biztos vagyok benne, hogy legalább egyszer már hallottátok a történetet, miszerint a spártaiak oda tették ki a gyenge, beteg csecsemőket. Sőt lehajították onnan. Hát nem. Vagyis nem egészen…

 

A mai Görögország déli részén található hegyvonulat szomorú legendáját a 2. században írták le először. Persze mivel ez már jóval a híres városállam fénykora után volt, így nagy szerepet kapott benne a történetmesélés egyik régi velejárója: a valóság elferdítése. Nem a mostanában elszaporodó álhírekre kell gondolni, egészen egyszerűen, ha egy történet évszázadokig szájról szájra terjed, teljesen természetes, hogy itt-ott belekerül néhány színesebb részlet, ami kissé eltér a valóságtól.

Az elmúlt évtizedek kutatásai megállapították, hogy a Tajgetosz környékén fellelhető ókori emberi maradványok mindegyike felnőtt embertől származik. Ebből a történészek egyöntetűen azt a következtetést vonták le, hogy a legendás magaslat a bűnösök kivégzésére szolgáló hely volt.

Viszont akkor hogy jönnek képbe a csecsemők? A legendás katonai teljesítményükről ismert spártaiak sem voltak annyira kegyetlenek, nem törekedtek annyira a tökéletességre, hogy gyerekeket dobjanak le sziklaormokról. Ők pusztán kitették őket a városállam falain túlra. Persze ez alig jobb húzás, hiszen az ott hagyott gyerekek általában rabszolga kereskedők markaiban végezték.

Ezt azonban nem csak Spártában csinálták így. Akkoriban az összes antik városállam közös gondja volt a túlnépesedés, és ez a ma kegyetlennek tűnő eljárás akkoriban elfogadott megoldás volt erre a problémára.

 

Ajánlott tartalmak