Kategória: Pénzügyeink

Anya, apa segíts, mit jelent a jegybanki alapkamat?

A fiatalok jelentős része sajnos nincs tisztában alapvető pénzügyi fogalmakkal, pedig hamar eljön az idő, amikor döntéshelyzet elé állít az élet, és a korábbi ismeretek bizony nagyban befolyásolhatják a jövőnket. Hogy mire gondolok, azt máris bővebben kifejtem.

Ha pénzügyileg tájékozódni szeretne az ifjú korosztály, akkor első körben a családtagjait kérdezi meg, majd az ismerősök, barátok tapasztalatai, ismeretei után érdeklődik. Sajnos az érdeklődés csekélynek mondható, azzal szinte mégis mindenki egyetért, hogy a pénzügyi ismeretek nagyon is szükségesek.

Iskolás éveimben én sem tudtam, mi fán terem például a bankszámlanyitás, mindig csak néhány osztálytársamtól hallottam, hogy nekik már van. Pedig akkoriban még a szüleimnek sem volt. Aztán ők is nyitottak, mert a munkahelyük arra utalta a fizetést. Sőt, később nekem is szükségem volt rá, mert az iskolai nyári gyakorlat után járó munkabéremet már bankszámlára kaptam. Jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy a legtöbb banknál ingyenes a számlavezetés a gyerekek számára nyitott bankszámla esetében, de ha postán érkező számlakivonatot kérünk, akkor havonta két-háromszáz forintot kell érte fizetni. Illetve azt is jó tudni, hogy van, ahol bankszámla 0 éves kortól nyitható, de bankkártyát jellemzően 14 éves kor után lehet hozzá igényelni, akkor viszont 0 Ft-tól, akár több ezer forintos éves díjjal is számolni kell.

Teltek múltak az évek, majd elérkezett a pillanat, amikor autót vásároltam.

Főiskolás voltam, nyaranta sokat dolgoztam, és gyűjtögettem, hogy első saját, hozzáteszem, nem vadonatúj kocsimat megvehessem. A megspórolt pénzemet bankba tettem, hogy addig is kamatozzon, vagyis hogy a bank a neki „kölcsönbe” adott pénzem használatáért plusz pénzt adjon. Igen ám, csak tudtad-e, hogy a kamatok is változhatnak? Ugyanis létezik egy úgynevezett jegybanki alapkamat, amit egy ország központi bankja, vagyis jegybankja – nálunk a Magyar Nemzeti Bank – határoz meg. Ezzel azt szabályozza, hogy a kereskedelmi bankok mekkora kamatot kapnak a jegybanknál elhelyezett betéteikre és hiteleikre egyaránt. Ha ez az alapkamat alacsony, akkor, ahogy a kereskedelmi bankok, úgy én is alacsony kamatot fogok kapni a befektetett pénzemért. Viszont ilyen esetben, ha hitelt szeretnék felvenni, akkor a hitelem után fizetendő kamatom is alacsony lesz. Hiszen hitelfelvételnél is van kamat, csak akkor a bank adja nekem a pénzét kölcsönbe, amiért cserébe én fizetem neki a hitelösszegen felüli díjat. 

De ha már az alapkamatnál tartunk,

akkor arról se feledkezzünk meg, hogy hatással van még az inflációra is, ami az árak tartós, folyamatos emelkedése, ezáltal a pénz értéktelenedése. Ugyanis, ha az alapkamat alacsony, kevesebb pénzt tesznek az emberek a bankba, és mivel olcsóbban lehet hitelhez jutni, így többen kérnek kölcsönbe pénzt a bankoktól. Ebből adódóan a háztartásoknál, vállalatoknál több pénz lesz, amiből többet is vásárolnak, fogyasztanak. Ezáltal nagyobb lesz a kereslet, ami miatt az árak is magasabbra emelkednek.

Egyszóval a gazdaságban minden mindennel összefügg, és nem árt, ha ezt értjük, hogy a későbbi pénzügyi tervezésnél könnyebb dolgunk legyen, és akár mi legyünk azok, akik netán a szüleinek, vagy másoknak segítséget adhatunk.

 

Ajánlott tartalmak