Szentinel, az őrszem

Dátum: 2018.07.01.
Kategória: Érdekesség

A mai világban szinte bárkivel azonnal felvehetjük a kapcsolatot: hívhatjuk őket, üzenetet küldhetünk Whatsup-on, bejelölhetjük ismerősnek Facebookon, követhetjük Instagrammon.

Ebben az internet által összekötött világban szinte elképzelhetetlen, hogy valakit valamilyen formában ne lehessen elérni (még a technológiától vonakodó nagymamát is meg lehet a távolból kérdezni a vasárnapi menüről). És úgy gondoljuk, hogy ez a háló az egész világra kiterjed. Nos, kijelenthetjük, hogy vannak olyan népcsoportok, akiket nemhogy nem lehet elérni a vasárnapi menüvel kapcsolatban, de még csak más emberekkel sem találkoztak soha!

 

Az indiai szubkontinensnél lévő

Bengáli-öbölben található a Szentinel-sziget, akiknek a lakói már 60.000 éve teljes mértékben elszigetelve élnek a külvilágtól. Csak viszonyítás képpen, az első civilizációk 10.000 évvel ezelőtt keletkeztek. Ez alatt az idő alatt minimális volt azoknak a kapcsolatfelvételeknek a száma, ami alapján bármit meg lehetett volna tudni a szigeten élő szentineléz népcsoportról.


Annyi bizonyos, hogy a fő indok, amiért ez a kapcsolatfelvétel nem jött létre, az a szigeten élő csoport agresszív fellépése az idegenekkel szemben. A National Geographic egy, a sziget felett, kutató helikopterét nyílzápor fogadta, egyik fotósuk meg is sérült.

 

De olyan is megesett,

hogy rákhalászok egy baleset következtében kénytelenek voltak kikötni a sziget partjain, az ellenséges bennszülöttek pedig egyszerűen megölték őket. Érthető hát a távolságtartás…


Mivel ennyire elszigeteltek, nem sok mindent lehet tudni az ott élőkről. A létszámukat körülbelül 15 és 500 közé teszik, még kőszerszámokat használnak és minimális vasformáló technikával is rendelkeznek. Mezőgazdaságuk nincsen, gyűjtögető életmódot folytatnak. A nyelvük teljesen ismeretlen, társadalmukról pedig csak annyi derült ki, hogy közös lakóhelyen élnek, a családok számára kialakított részlegekkel. Oh, és a két szerencsétlenül járt halászt eltemették, szóval kijelenthető, hogy nem kannibálok.


Gondoltátok volna, hogy élnek még olyan népcsoportok a Földön, akik nem hogy elutasítják a technológia vívmányait, de teljesen érintetlenek általuk? Egy régen elmúlt világ utolsó leszármazottjai ők. 

Ajánlott tartalmak