Szavazz az „Év rovaráról”!

Dátum: 2018.11.07.

A Magyar Rovartani Társaság kezdeményezésére ismét lehet szavazni arról, hogy mi legyen az „Év rovara” 2019-ben. A három jelöltre december 6-ig várják a voksokat.

 

A jelöltek közé 3 olyan faj került be, amelyet „Natura 2000-es fajnak” szoktak nevezni, bár az ökológusok jobban kedvelik a „közösségi jelentőségű faj” megnevezést. 

Az első jelölt a kis Apolló-lepke, amellyel tavasz végén, nyár elején találkozhatunk, amikor főként lilás virágok nektárját szívogatja. Szárnyai tejfehérek, az elülső szárnyakat két-két fekete folt díszíti, teste szőrös. A lepkék nem monogámok, a hímek azonban egy különös trükkel mégis megpróbálják bebiztosítani azt, hogy a nőstények mással ne szaporodjanak. Párzás után egy levegőn gyorsan szilárduló váladékot juttatnak a nőstény ivarnyílásának környékére, ahol ebből egy kemény tok alakul ki, lezárva az ivarnyílást.


Egy röpképtelen szöcske a második jelölt, amely a magyar tarsza nevet viseli. A többi tarszától csak szakember képes megkülönböztetni, mert csak néhány kisebb alaktani bélyegben térnek el egymástól. Az udvarlás eszközei a magyar tarszánál finomabbak, mint az Apolló-lepkéknél. A hímek a fajra jellemző ritmusban ciripelnek, ha a nőstény készen áll a párzásra, akkor ciripeléssel válaszol. A zöld, tojásdad testű rovarok a katasztrófahelyzetekre is felkészültek: a lerakott peték akár 2-3 évet is képesek várni, amíg lárvává alakulnak. Réteken és löszgyepeken találkozhatunk velük.


Rovarszépségversenyen is jó esélyekkel indulna a harmadik jelölt, a havasi cincér. Az égszínkék bogár testét bársonyos fekete foltok tarkítják és amint az a nevéből is kiderül, magasabb hegységeinkben (elsősorban bükkerdőkben) fordul elő. A hímeket könnyen meg lehet különböztetni a nőstényektől: csápjuk ugyanis jóval hosszabb. A 3-4 évig tartó lárvaállapotot a fák belsejében töltik, a bábozódás azonban már a kéreg alatt történik. A felnőtt bogarak csupán 10 napig élnek, ekkor táplálékot már nem vesznek magukhoz, hanem felélik a lárvaként felhalmozott tartalékaikat.

Szavazni pedig itt tudsz!

 

Forrás: rovartani.hu, greenfo.hu, nhmus.hu
Kép forrása: flickr.com

 

Ajánlott tartalmak