Spórolási tippek nyárra

Dátum: 2019.06.13.
Kategória: Pénzügyeink

Gazdálkodási tippek a szünidőre.

Elérkezik a várva várt nyári szünet, egy csomó program lehetőséget tartogat minden kis és nagy diák számára. De ahhoz, hogy teljesítsük a vágyainkat, előre kell gondolkozni. Terveket, költségvetéseket gyártani. Viszont mi az, ami mindennek az alapja tud lenni? A zsebpénz.

 

Ahogy arról már többet is írtunk, a zsebpénz lényege a rendszeresség. Érdemes megpróbálni megbeszélni a szülőkkel, hogy minden héten vagy hónapban hozzájuthass egy kisebb összeghez, amivel csak te gazdálkodsz. Mondom gazdálkodsz, és nem elköltöd az iskola büfébe.

Így lehet megtanulni, hogy hogyan oszd be. A saját bőrödön meg tudod tapasztalni, hogy mit jelent az, ha most jut valamire, de akkor egy másik dologról le kell mondanod. Nem kell ám itt nagy összegekre gondolni, a lényeg, hogy kialakuljon benned a felelősség érzet. Ha sikerül, akkor a sok kicsi sokra megy alapon össze tudod gyűjteni a nyári programokra a szükséges összeget.

De mi jelenthet még számotokra pénzforrást a nyáron?

 

Vegyünk most számon hármat.

 

  1. Otthoni "munka"

Talán nem kell magyarázni ezt, de én mégis megmagyarázom. A házimunkát el kell végezni, nincs mese. Mégsem úszhat a lakás a koszban… Lehetnek azonban „extra” munkák. Olyan feladatokra gondolj itt, ami nem mindennapos. Például levágni a füvet. Ajánld be magad az ilyen feladatokra, cserébe egy kis plusz zsebpénzért. Ha ügyes vagy, akkor pár ezer forint is ütheti a markodat.

 

  1. Nyeremények

Oké-oké elismerem, hogy ez egy viszonylag szűk metszet, de attól még ott van. Ha tehetséges vagy valamiben, akkor miért ne szerezhetnél pénzt vele? Van egy csomó pénzdíjazású verseny. De ne csak versenyekről beszéljünk, hiszen tanulmányi eredményre is kaphatsz pénzt, ösztöndíj formájában.

 

  1. Kölcsön

Kérj kölcsön a szüleidtől. Persze ezt nem havi szinten kell elképzelni. De ha épp kell egy kis pénz, mert a haverodnak szülinapja van, neked pedig egy filléred sincs, de mégse állíthatsz be üreskézzel… Na, az ilyen esetekben pl kérhetsz.

De, mint minden kölcsönnél, itt is felkell ajánlani valamit cserébe. Legyen a kamat. Mert ugye a kölcsönkért pénzt, vissza is kell adni. Beszéljetek meg egy jelképes kamatot. Hidd el, nem ezen akarnak majd meggazdagodni a szüleid.

 

Most, hogy birtokában vagy a tippekkel, mire vársz még? Spórolj!

Ajánlott tartalmak