Kategória: Pénzügyeink

Segélykérő üzeneteket rejtettek Zara-ruhákba azok a varrónők, akik elkészítették a ruhákat, de a bérüket nem kapták meg. 


 


 

Bár a Zara tulajdonosa a világ egyik leggazdagabb emberének számít és a vállalat a legnagyobbak között szerepel, úgy tűnik, itt sincs minden rendben. Ha már vásároltál Zara-terméket láthattad, hogy a legtöbb darabot szegényebb országokban gyártották.

Sokszor tűnik fel a címkéken Kína, Vietnám, Burma, Marokkó, vagy éppen Törökország neve.  Itt sokkal olcsóbb a munkaerő, mint Nyugat-Európában, a Zarának és más nagy ruhaipari vállalatnak tehát sokkal jobban megéri itt gyártatni. A helyzet az, hogy az előny kölcsönös: ezekben az országokban ugyanis sokkal olcsóbb a megélhetés is, ugyanakkor kevés a munkalehetőség. Az itt élőknek tehát jól jön, hogy végre van munkahelyük, feltéve, ha megkapják hó végén a bérüket. Mert ez sajnos nem minden esetben garantált.

Cetliket rejtettek a ruhákba

Legutóbb Törökországban szedték rá a varrónőket, akinek nem adták oda a fizetésüket, gyakorlatilag ingyen dolgoztatták az amúgy is szegény embereket. A brit Independent lap arról számolt be, hogy a Zara isztambuli vásárlói közül többen is meglepő üzeneteket találtak a ruhákon vagy a ruhák zsebében. A cetliken a Zarával szerződésben álló egyik helyi varroda dolgozóinak üzenetét olvashatták. A dolgozók kézzel írt üzenetekkel kérték a vevők támogatását, hogy végre kifizessék elmaradt bérüket. A cetliket a ruhákba, a ruhák zsebébe rejtették, és az állt rajtuk, hogy "ezt a darabot, amit most megvásárol, én készítettem, de nem fizettek ki érte". A cikk szerint az üzeneteket nem az üzemben, hanem később, már az üzletekben rejthették el a dolgozók.

Eltűnt a cég tulajdonosa

A segítséget, támogatást kérő papírdarabokat a török Bravo Tekstil nevű cég munkásai írták. A Mango és Next láncnak is bedolgozó céget hirtelen bezárták, bár több havi bérrel tartozik a dolgozóinak. A tulajdonos eltűnt és rengeteg tartozást hagyott hátra, köztük a dolgozók kifizetetlen bérét is. A Zara központi vállalatánál azt mondták, hogy minden kötelezettségüket teljesítették a Bravo Tekstillel szemben, vagyis ők kifizették a ruhadarabokat. A jó hírnevük miatt azonban gyorsan létrehoztak egy alapot (a Mangóval és a Nexttel közösen), amelyből a tulajdonos hirtelen eltűnése miatt bajba került török cég dolgozóit segíthetik majd. Ebből az alapból az elmaradt béreket, a ki nem fizetett szabadnapokat és végkielégítéseket is rendezni akarják. Az üzem egyébként a beszámoló szerint még tavaly nyáron zárt be.

(forrás: hvg.hu)

 

Ajánlott tartalmak