Sagrada Familia

Dátum: 2018.10.27.
Kategória: Ajánló

Kész, félkész, kész lesz egyszer?

Láttátok már ezt a furcsa épületet valamikor?

 

 

Sagrada Familia, Barcelonában találhatod meg teljes valójában. A kaput körbeölelő rész és a tornyok alja úgy néz ki, mint egy cseppkőbarlang fala, a tornyai spirál alakban az égbe törnek, helyenként lyukacsosak. És az egész azt a benyomást kelti, mintha félkész (vagy negyed kész?) állapotban lenne. Nos, ez azért van, mert valóban nem lett befejezve.

 

A Sagrada Familiát 1883-ban Antoni Gaudi, katalán építészmérnök tervezte. A katedrális elképesztő tervei láttán azonnal gyanítható volt, hogy igazán hosszú építési folyamat várja, de erre Gaudi azt felelte, hogy ügyfele nem sietős. 1926-ban a tervező elhunyt, ekkor az épület nagyjából 15-25%-ban állt készen. Az ezt követő időszakban a fennmaradt tervek alapján folytatták a munkálatokat. A különböző szerencsétlen események következtében lassú folyamatok során, de közeleg az elkészüléséhez.

 

A jelenlegi főépítész, Jordi Falui szerint a most 70%-ban teljes épület 2026-ra lesz tökéletes állapotban.  (Gaudi halálának 100. évfordulója alkalmából). Ha egyszer valóban felépül a csoda, akkor a közepén egy 172 méteres torony fog állni, aminek köszönhetően a világ legmagasabb katedrálisa lesz.

Nézd, milyen szépséges: 

Ajánlott tartalmak