Kategória: Pénzügyeink

A legfrissebb felmérések szerint még soha nem volt ennyi készpénze a magyaroknak.

Egy friss felmérés szerint idén szeptemberben közel 6,4 milliárd forintra emelkedett a készpénzállomány. Az emberek inkább készpénzben tarják a megtakarításaikat. De a szakértők arra figyelmeztetnek, hogy sokkal jobban megéri, ha inkább kötvénybe fektetnek az emberek.

 

Miért fontos a megtakarítás?

Gondolj csak bele: ha meg szeretnél venni egy drágább, vágyott árut, de nincs rá pénzed, akkor hónapokig takarékoskodsz. De azért is jó, ha van pénztartalékod, mert bármikor felmerülhetnek váratlan kiadások. Például elveszítheted a mobilod. Jó, ha ilyenkor tudsz mihez nyúlni.

 

De ha a megtakarításokról van szó, gondolhatsz arra is, hogy egy jövőbeli időszakban több pénzre lesz szükséged. Például egyetemre, lakásra. Ezeknek a céloknak az eléréséhez is nélkülözhetetlenek a megtakarítások. Szóval, számtalan okot tudnánk felhozni, ami indokolttá teheti, ha valaki úgy határoz, hogy nem költi el az összes pénzét, hanem egy részét megtakarítja.

 

Mibe lehet befektetni?

Amikor befektetsz, a pénzed jövőbeli gyarapodása reményében lemondasz az azonnali elköltéséről, azaz lekötöd, értékpapírra, vagy egyéb vagyontárgyra váltod. A cél, hogy a befektetés ne veszítsen az értékéből.

 

  • Ha az értékpapír vásárlója a pénzét kölcsönadja az értékpapír kibocsátójának, akkor hitelpapírról, közkeletű nevén kötvényről beszélünk. Ilyen értékpapír az állampapír is (államkötvény, kincstárjegy), melynek az állam a kibocsátója.
  • Egyre többen vásárolnak értékes műtárgyakat (pl. festmények, ékszerek), drágaköveket, nemesfémeket befektetési céllal. A műkincsek előnye, hogy értéküket tartják, sőt idővel növelik.
  • Az ingatlan (termőföld, építési telek, lakóingatlan) vásárlása sem rossz megoldás: általában hosszabb időtávon növeli az értékét ez a befektetési forma.

Ajánlott tartalmak