Rád vár a Bory-vár

Dátum: 2019.06.26.
Kategória: Ajánló

Jártál már a Bory-várnál? Hallottad már a szívhez szóló történetét?

A Székesfehérvár Öreghegy városrészében található építmény közel sem hasonlít a megszokott vár típusokhoz. Nem védelmi funkciót ellátó erődítménynek készült, hanem egy soha el nem múló szerelem jelképének. Valószínűleg ezért olyan mesebeli.

 

Bory Jenő

Építészmérnök 1912-ben látott neki a vár munkálatainak, közel 40 évig tartott, míg elkészült élete fő műve. Mivel szinte csak saját keze munkáját dicsérte az alkotás, így még a Guinness rekordok könyvében is szerepel, mint a világ leghatalmasabb építménye, amit egyetlen ember hozott létre.

 

 

Az érkező vendég a Mária völgynél lép be a kertbe, amely telis tele van fákkal, zöldekkel és szobrokkal. Érdemes itt egy kicsit elidőzni, sétálgatni a zöld szigetek, tavacskák mentén. Bory Jenő szobrász munkái többnyire kvarcbetonból készültek, így megküzdenek az időjárás okozta káros hatásokkal. A „Kövek beszélnek” mottó különböző nyelveken ki lett függesztve a vár látogatói számára, nem véletlenül: az ott található elemeknek valódi múltjuk van. Ezt mutatják a történelmi személyeket ábrázoló munkák is.

 

Elefántos udvar

Az egyik legcsodálatosabb látványosság, amelyben egy gömbön álló elefántot tekinthet meg a látogató. Megkapó festmények díszítik a teret az emberiség nagy korszakairól: görög-római kor (klasszicizmus), kereszténység, hűbériség (despotizmus) és a szocializmus.  A gyönyörű francia parkot 103 tartóoszlop fogja közre, a közepén vízköpő békával találkozhat a vendég. A torony magaslataiba pedig egy varázslatos festett csigalépcsőn lehet felhaladni. Tökéletes kirándulóhely, érdemes beiktatni a nyárra.

Ajánlott tartalmak