Programok a szünidőben

Dátum: 2018.08.08.
Kategória: Ajánló

Amikor én még kicsi gyerek voltam…​

Vagy még annál is korábban. Hogyan szórakoztak a szüleink, nagyszüleink? Szemezgettünk a Fortepán (http://www.fortepan.hu/?view=fortepan) képei között, hogy ti is lássátok miként múlatták az időt egy korábbi rendszerben, a szocializmusban.

 

 

Könnyűbúvárkodás. Hiszed vagy sem, ez egy nagyon népszerű hobbi volt a hatvanas évek derekán. Az oktatás főként medencékben folyt, a tanfolyamokat a Magyar Honvédelmi Szövetség szervezte.

 

 

A magyar foci örök. Hóban, sárban, napsütésben, a téren vagy réten. Csak foci legyen.

 

Az egykori sztárvetélkedő: versmondás. Főműsoridőben rádióban és tévében, több ezren szurkoltak a fellépőkért.

 

Hobby bolt. Pico vasútmodellek, távirányítású autók. De a legnagyobb attrakció: Matchbox. Óriási sorokban álltak az emberek, hogy hozzájussanak egyhez. (Jobb esetben kettőhöz, hogy a cserekereskedelem működhessen.)

 

És akkor nem is beszéltem az űrkutatás hatására megjelenő rakétákról, holdkompokról, amit szintén a Hobby boltban tudtak megszerezni az érdeklődők.

 

Modellezés. Ma is sokan szeretik a kisautókat, egykor sem volt ez másként. Az elhivatottak a valóságban is létező versenyautók tökéletes másait építették meg tervrajzaik alapján. A leggyorsabbak 200 km/h sebességgel is száguldoztak.

Zenekarok. Ahogy ma, régen is a lázadás egyik módja volt a zene. A bandák próbáinak gyakran gyárak, üzemek, pincék adtak helyet. Néhányuknak sikerült kitörni.

 

Autóskártya. A te családodban van valakinek? Ezt sosem lehet elfelejteni. Gyűjtögetve vagy végsebesség szerint játszották? Az már csak részletkérdés.

 

Gombfoci? Játszottál már vele? Azért ez eléggé eltűnt az utóbbi időben. Fröccsöntött műanyagdarabok, kis fényképekkel. És mégis úgy bele tudod élni magad, hogy csak úgy repül az idő játék közben.

Bélyeggyűjtés. Adott az album, a Filatélia boltjaiban pedig bőven lehetett válogatni a bélyegek közül: kicsi, nagy, új, régi, mintás, cifra, külföldi, magyar. Egy dolog ronthatta el a motivációt: a bélyegek nem értek semmit.

 

Balett. A külön órák gyöngyszeme. Hegedű, gimnasztika, német óra… a lényeg, hogy külön óra legyen. És ha már fizetni kell érte, akkor nem szabad abbahagyni.

ZX 81, Spektrum, Commodore 64. Mik ezek? A jövő, vagyis a ma hajnala. A számítógépek kezdeti verziói a rendszerváltás környékén berobbantak az országba, és még ma is ott ülnek előtte a fiatalok. Te is. Most is. Csak egy jóval fejlettebb verziója előtt.

Ajánlott tartalmak