Porosodnak a könyvek

Dátum: 2019.06.06.
Kategória: Pénzügyeink

Vagy mégsem?

Az internet világában azt gondolnánk, hogy visszaszorul a könyvtárak jelentősége, hiszen minden elérhetővé válik a világhálón. A könyveket egy kattintással letölthetjük, mindent fellelhetünk egy kis keresgélés után. Ilyen értelemben roló le, zárhatjuk is be a porosodó könyveket.

 

Szerencsére ez nem így van, hiszen az olvasnivaló kézben tartása, a könyvek illata, a lapozgathatósága még ma is varázserővel bír és becsábítja az embereket a könyvtárakba. Ettől függetlenül az ilyen típusú intézményeknek is fel kell hívni magukra a figyelmet, fel kell venni a versenyt. Pontosan ezért egyre több izgalmas esemény köthető hozzájuk, amely – nem titkoltan – népszerűsítési céllal megtölti a könyvtárakat.

 

Milyen kezdeményezésekről hallottunk?

Írd meg egy SMS karakterszámában a lehető legélvezetesebben, hogy miről szól egy könyv. Készíts elképzeld divatfotót a kedvenc szereplődről! Hozz létre Facebook-profilt egy regény karakterének életraja alapján! Forgass trailert a legkedvesebb könyved számára! És így tovább. Már maguk a feladatok is érdekes kihívások, hátha még valamilyen pályázati lehetőség, esetleg valamilyen nyeremény is üti a legjobbak markát.

 

 

Milyen programokkal csábítják még be az érdeklődőket?

Különböző szakkörökkel gyerekek és felnőttek számára, animeklubokkal, képregény találkozókkal, olvasókörökkel, baba-mama klubokkal, író-olvasó találkozókkal, különféle típusú és témájú előadóestekkel, kiállításokkal. (Csak zárójelesen jegyzem meg, hogy még az OK Oktatási Központok pénzügyi, gazdasági és gazdálkodási témájú tréningjei számára is kiváló helyszín lehet egy tágasabb terem a könyvtárban.) Tehát csak szét kell nézni, és biztosan mindenki megtalálja a számára érdekes lehetőséget. És, ha már a falakon belül vagyunk, elkerülhetetlen, hogy egy kicsit szétnézzünk.

 

Mit láthatunk még a könyvtárakban?

A megszokott ABC szerinti kategorizált könyvek mellett egyre több helyen terjedt el a rendhagyó besorolású könyvek listája. Mire gondolok itt? A sorok között sétálva fellelhető egy-egy kupac könyv a következő megjegyzéssel:  “Ezekben a könyvekben olyan emberek történeteit találhatod, akiknek sokkal rosszabb a sorsa, mint a tiéd”. Vagy: „Ezeknek a könyveknek a segítségével kilábalsz a szerelmi csalódásból”. Hogy itt mi a lényeg? Figyelem felkeltő és érzelmekre ható eszközök segítségével könnyebben rá lehet találni az éppen aktuálisan foglalkoztató témára. Milyen szerencsés helyzet!

 

Szóval mindezzel csak arra szeretnélek biztatni, hogy nézz szét a környékeden, a megyeszékhelyeken és kicsit kutakodj! Csomó egyszeri és megismételhetetlen ajánlattal találkozhatsz, közben pedig még magadat is fejlesztheted. Lépj ki a szobádból, lépj be a könyvtár ajtaján. Írj majd, hogy mit láttál! J

Ajánlott tartalmak