OviBOT

Dátum: 2018.09.07.
Kategória: Tech

Sejtelmes a cím. Vajon mit takarhat?

Ha visszaemlékszem arra, hogy kik vigyáztak rám az oviban, háááát…

egy középkorú óvó néni és egy nagyon idős dajka. Persze mindketten nagyon cukik voltak, de öregek. (Senki ne haragudjon meg ezért a jelzőért, nem azért mondom, hogy bárkit is bántsak. Nagyon szerettem a két nénit.) Szóval a lényeg, hogy hozzám viszonyítva mindenképpen jóval idősebbek voltak. Ehhez képest most mi történik Kínában?

 

Hiszed vagy sem, robotok tartják a foglalkozásokat az óvodákban. Van egy Keeko nevű 60 centis barátságos külsejű gépezet, aki oktatási segédeszközként kb. 600 intézményben jelen van. Sőt, már léteznek olyan képzések, ahol a pedagógusokat tanítják meg arra, hogy hogyan használják a kis cukiságot.

 

 

Érintőképernyős, mesélős, logikai feladatos kütyü, amit minden gyerek imád. Jaj, és még videót is lehet készíteni a beépített kameráival, amit azonnal vissza lehet nézni. És tudod, hogy mi a legjobb? Vagyis az egyik legjobb? Hogy gyönyörű szívecskék villognak a robot szemei helyén, ha valamilyen feladatot helyesen oldottak meg a kicsik.

 

Kérdés: vajon egy idő után majd a robotok tanítanak bennünket?

Leváltja az embereket a technika? Ne kezdj el izgatott lenni, egyelőre még biztos, hogy nem. Legalábbis, amíg szükség van arra, hogy valaki ránk nézzen, megérintsen, az arcával kifejezze az érzéseit. Vagy egészen addig, amíg ezeket az érzelmi dolgokat be lehet programozni egy gépezetbe. Azért én bízom abban, hogy ez sosem jön el.

Ajánlott tartalmak