• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Ő volt a leggazdagabb kocsihajtó az ókori Rómában  
Kategória: Pénzügyeink

A kocsihajtó, Gaius Appuleius Diocles annyi pénzt nyert akkoriban, amiből egy évig tudta volna etetni egész Rómát.

Gaius Appuleius Diocles korabeli feljegyzések szerint kocsihajtóként 35,8 millió sestertiust nyert, amely elképesztően sok pénznek, 15 milliárd dollárnak felel ma meg. Ebből az összegből Róma egész lakosságának egyévi gabonaellátását lehetett volna megoldani, a római hadsereg kiadásait pedig két hónapon át tudták volna vele fedezni.

 

Milyen volt egy verseny?

A Circus Maximus ókori aréna és szórakoztatásra használt hely volt Rómában. Rengeteg versenyt tartottak itt. A kocsik elé négy, vagy még annál is több ló volt befogva. A hajtókon bőrsisak, lábszár- és mellvédő, illetve mez volt és az ostoron kívül egy éles kést is tartottak maguknál, arra az esetre, ha a kocsi felborulna és el kell vágni a gyeplőt.

A versenyzők „istállókba” tömörültek, a Vörösek, a Zöldek, a Kékek és a Fehérek versenyeztek egymással.

 

Eredményei

Gaius Appuleius Diocles Lusitaniában, a mai Portugália és Délnyugat-Spanyolország területén született, és 18 évesen, időszámításunk szerint 122-ben kezdte meg fényes karrierjét.

 

Első versenyét a Fehérek csapatával nyerte, ahol két évet töltött, majd a nagy rivális Zöldekhez került, de a legnagyobb sikereit a Vörösök színeiben aratta. Innen vonult végül vissza. Szintén a feljegyzésekből derül ki, hogy Gaius 4 257 indulásból 1 462 kocsiversenyt nyert (és további 1 438-on ért el második vagy harmadik helyet), majd 42 évesen, a sporttól visszavonulva, békésen halt meg.

Ezzel felülmúlta riválisait, a kocsihajtók átlagéletkora ugyanis 24 év volt a sok baleset és a veszélyes körülmények miatt. Gaius nem csak, hogy túlélte őket, de 24 évig versenyzett!

Bár más versenyzők összességében többször nyertek nála (egy Pompeius Musclosus nevű férfi például 3599 győzelmet aratott) Gaius Appuleius Diocles volt minden idők leggazdagabb hajtója.

Ajánlott tartalmak