Női agy, férfi agy

Dátum: 2018.05.16.
Kategória: Érdekesség

Az eddigi legnagyobb kutatás során a tudósok felfedezték, hogy több különbség is van a női és a férfiagy között.

Az agyunk az egyik legérdekesebb, legösszetettebb szervünk. Az emberi agy működésének számtalan területe máig rejtély még a tudósok számára is.

 

Nemrégiben 9 amerikai klinika végzett egy átfogó agyi vizsgálatot, amelynek célja a női és a férfiagy működésbeli különbségeinek feltérképezése volt. A kísérletben 46 ezren vettek részt.

 

Melyek a különbségek?

A kutatás többek között segíthet fényt deríteni arra, hogy a nők miért sebezhetőbbek, érzékenyebbek, mint a férfiak.

 

A tanulmány szerint a nők agyának számos területe jelentősen aktívabb a férfiakéhoz képest. Talán tanultad már biológiából, hogy az agy egyik része többek között a megfontolt cselekvés, az indulatkezelés, a figyelem-összpontosítás és a problémamegoldó gondolkodás központja.

 

A többi agyterületet irányító résztől pedig többek között az indulatkezelés, a tudásszomj vagy a rugalmas alkalmazkodás függ.

 

Így zajlott a felmérés

A kutatás során a résztvevők agyának különböző területeinek véráramlását megmérték egy speciális vizsgálattal.

A vizsgálat eredményei szerint a nőknél erősebb az agy egyik részében a véráramlás, ami magyarázatot adhat arra, hogy miért együttérzőbbek például.

 

De ez még nem minden: a nők agyának több területén is megnövekedett véráramlást mutattak ki, aminek köszönhetően a nők jobban ki vannak téve a rosszkedv, az álmatlanság vagy akár az étkezési zavarok kockázatainak.

 

A férfiaknál is találtak olyan területeket az agyban, melyek aktívabbak a nőkéhez képest: náluk például a vizualitással, azaz látással kapcsolatos dolgok voltak kiemelkedőek.

A két nem agyának különbségeinek megértése azért is fontos, mert az agyat érintő betegségek például eltérő módon hatnak a nőkre és a férfiakra. Nem semmi, igaz?

Ajánlott tartalmak