• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Nemsokára képernyőkön láthatjuk, mit álmodtunk  
Kategória: Tech

Már csak idő kérdése és az álmokat akár egy számítógépes monitoron is vissza tudjuk nézni, hála egy új japán fejlesztésnek.

Mit szólnál ahhoz, ha a tévén akár a saját álmaid is lejátszhatnád, nem csak a legújabb filmeket? Megnéznéd, vagy inkább nem?

 

Hihetetlenül hangzik, pedig a Kiotói Egyetem kutatói már nem is járnak messze attól, hogy ez a merész elképzelés valósággá váljon.

 

Gondolatolvasó gépek

 

Képzeld, kezdetleges gondolatolvasó gépek már korábban is léteztek! Még 2009-ben, Kanadában bemutattak egy különleges „sisakot”, amely például meg tudta mondani, hogy a használója, ha elé tesznek két pohár italt, melyiket szeretné meginni.

 

A technológiával azonban egy komoly gond volt: a rendszer csak azt tudta megmondani, hogy az adott pillanatban az ember fejében jó vagy rossz gondolatok járnak.

 

Új módszer

 

Egy csapat viszont egy egészen új módszert állított elő. A gép szó szerint olvas a fejekben! Ez úgy lehetséges, hogy visszafejti az idegi jeleket és képre viszi a gondolatokat.

 

A japán találmányt tavaly 10 hónapon keresztül tesztelték, méghozzá a következő módon: az embereknek először megmutattak 25 képet. A formák és az ABC betűi mellett állatokról és más emberekről készült fotókat is tettek az eléjük.  

 

Ezután megkérték őket, hogy abból, amit láttak válasszanak ki egyet és próbálják meg elképzelni. Mialatt az emberek koncentráltak, hogy elképzeljék, az agyi tevékenységüket egy speciális MR készülék a gépi intelligencia segítségével igyekezett megfejteni.

 

A valódi képek és a gondolatok alapján összerakott dolgok között egyelőre komoly eltérések vannak, de bizonyos jellegzetes formákat a gép már vissza tud adni. A geometriai alakzatokkal, például a négyszöggel, háromszöggel már egész könnyen megbirkózik.

 

Segíthet az orvoslásban

 

Tudnod kell azonban, hogy az agyunk nem jegyez meg minden egyes részletet. Ugyanakkor, ez a technológia sokat segíthet az orvoslásban: a kutatók szerint idővel a mentálisan betegek képzelgéseit is vissza lehet majd nézni, így sikeresebben tudnak segíteni majd a betegeken.

 

A gondolatolvasás persze más kutató-csoportokat is érdekel: a Google egykori munkatársa például egy olyan sapkán dolgozik, ami egy évtizeden belül akár a gondolatátvitelt is lehetővé teheti.

Ajánlott tartalmak