• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Napi 250 forintból sokmillió? Igen, lehetséges!  
Kategória: Pénzügyeink

A rendszeres takarékoskodás meghozza gyümölcsét. A világ egyik leggazdagabb embere hasznos gazdálkodási tanácsokat adott.

Sok kicsi sokra megy, tartja a közmondás is. A világ egyik leggazdagabb embere, Warren Buffett például mindig is tudta, hogy gazdag ember lesz. Hogy honnan? Elmondása szerint mindig kevesebbet költött, mint amennyit megkeresett.


Így lehet sok pénzed


A vagyon építésének a hosszú távú tervezés a kulcsa, erre Warren Buffett többször is figyelmeztetett, ha okos befektetési módszereiről kérdezték. Ahhoz, hogy anyagi függetlenségünket elérjük, évekre előre kell gondolkodnunk, ez idő alatt pedig takarékoskodnunk kell. Lehet, ez most még furcsán hangzik, de hidd el, a hosszú távú tervezés mindig sikeres, hisz tudod, mihez tartsad magad.

Az amerikai milliárdos a nem vastag pénztárcájú, hétköznapi embereknek tanácsolta mindig azt, hogy ne a szerencsében bízzanak, hanem sok évre előre készítsenek tervet. Ezen kívül ne higyjenek azoknak, akik gyors meggazdagodást ígérnek.
Nyilván neked még nincs önálló kereseted, de a zsebpénzedet már magad oszthatod be. A takarékoskodás azt jelentheti, hogy például nem mész el minden hétvégén moziba, hanem amit arra elköltenél, azt a pénzt félrerakod egy borítékba. Vagy például az iskolai büfé helyett otthon készítesz magadnak tízórait, de még sorolhatnánk. Seperc alatt összespórolhatsz egy nagyobb összeget, amit aztán ésszerűen, valóban szükséges dolgokra elkölthetsz.


Napi 500 forint


Pályakezdőként, amikor valaki életében először dolgozik, mindenki kisebb összeggel kezd el megtakarítani, hiszen senki sem keres rögtön milliókat. Ahogy a karrier egyre jobban épül, egyre sikeresebb leszel, a megspórolt pénzed is gyarapodni fog. Nézzük, hogy ha 20-29 éves korban napi 500 forintot; 30-39 éves korban napi 1000 forintot, 40-49 éves korban napi 2000 forintot; 50-59 éves korban pedig napi 4000 ezer forintot takarítasz meg, akkor mennyi pénzed lesz.
Éves viszonylatban úgy fest a dolog, hogy az első tíz évben 182 500, a másodikban 365 ezer, a harmadikban 730 ezer, míg a negyedikben 1 millió 460 ezer forint gyűlik össze minden évben. 


Napi 250 forint


De takarékoskodhatsz napi 250 forinttal is. Ha 20-29 éves korban napi 250 forintot; 30-39 éves korban napi 500 forintot; 40-49 éves korban napi 750 forintot; 50-59 éves korban pedig napi 1000 ezer forintot spórolsz meg akkor sem leszel rossz helyzetben. 
Szintén éves szinten nézzük a dolgot: az első évtizedben 91 250, a másodikban 182 500 ezer, a harmadikban 273 750 ezer, míg a negyedikben 365 ezer forint gyűlik össze minden évben. Nem is hangzik rosszul, ugye? Nálunk a nyugdíj korhatár 65 év, eddig köteles mindenki dolgozni, ez után viszont nyugdíjat kap abból a pénzből, amit korábban erre a célra befizetett, félretett.

Ajánlott tartalmak