• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Műanyaghulladékot mutattak ki a halak gyomrában  
Kategória: Zöld

A műanyag palackok szinte teljesen elborítják az egész bolygót, szennyezik az ivóvizeket, tengereket és óceánokat. Mit tehetünk?

Nagy mennyiségű, ugyanakkor nagyon apró, öt milliméternél kisebb műanyagrészecskét mutattak ki a kutatók az Atlanti-óceán északnyugati részén élő halak gyomrában.

 

Miért veszélyes a műanyag hulladék?

 

A hétköznapi tárgyak és ipari termékek bomlásából származó mikroméretű, azaz nagyon kicsi műanyagszemcsék felhalmozódnak a tengerekben, és az ott élő állatok szervezetébe kerülve akár gyulladást, étvágy- és testsúlycsökkenést eredményezhetnek.


A halak éjszaka úsznak fel a vízfelszín közelébe táplálkozni, majd napközben visszatérnek a mélybe, ami azt jelenti, hogy az óceánok minden zegzugába, akár víz legmélyén élő élőlényekig is képesek eljuttatni a megevett műanyagot.

 

Mivel ezek a halak ráadásul olyan nagyobb halaknak is a táplálékai, amelyeket az emberek is fogyasztanak, a műanyag akár az emberi élelmiszereket is megfertőzheti.

 

Keresik a megoldást


A szakemberek további vizsgálatokat terveznek annak kiderítésére, hogy miként kerül műanyag ezeknek a halaknak a szervezetébe.

Sajnos például a műanyag uralja az üdítőitalok piacát, azonban szerencsére egyre többen szeretnének környezettudatosabb megoldást választani a káros anyag helyett, amelyek segítik megóvni a környezetünket.

A megoldás a bioműanyag lehet, amely cukornádból, fából és kukoricából készül. Ha a terv sikeres lesz, olyan nagy cégek, mint a Coca-Cola is áttérhet a környezetkímélő anyag használatára, így a például tengerekben élő halak sem fognak többé műanyagot enni véletlen.

 

Az újrahasznosítás fontossága

 

Vegyél te is példát a norvég emberekről: a műanyag palackok 96 százalékát újrahasznosítják! Összehasonlításképp: ez az arány Amerikában csak 31 százalék. Európában is most szeretnének bevetni egy új szigorítást a műanyag hulladékkal kapcsolatban.

 

Amíg a dolog megoldásán dolgoznak a kutatók, addig nagyon fontos a szelektív hulladékgyűjtés, amellyel te is hozzájárulsz a Föld megóvásához.

Ajánlott tartalmak