Most 20 éves a Google

Dátum: 2018.09.11.
Kategória: Érdekesség

A Google-t ma már közel egy milliárd ember használja, és most ünnepelte a 20. évfordulóját. Nézzük, milyen hihetetlen gyorsan fejlődött.

Két fiatalember, akik mindketten egy nagyon híres egyetem, a Stanford Egyetem diákjai voltak, 20 évvel ezelőt elindították a Google-t. Összegyűjtöttük a legfontosabb mérföldköveket a cég történetében.

A fejlődés állomásai

Még mielőtt a Google meghódította volna a világot, a Yahoo volt a legnagyobb kereső oldal. Mikor a Google egyre népszerűbb lett, a Yahoo megpróbálta felvásárolni a Google-t, azonban az ajánlatot a cég elutasította, mert a Yahoo nem fizetett volna eleget. 

Ma a Google anyavállalata, az Alphabet az egyik legnagyobb a világon, majdnem akkora, mint az Apple. Azt a vállalkozást nevezzük anyavállalatnak, amely egy másik vállalatnál (leányvállalatnál) a fő tulajdonos, és meghatározó befolyást gyakorol, például kinevezhet vezetőket. 

A cég 2004-ben elindította a Gmailt, amelyet ma is rengetegen használnak személyes vagy munkahelyi e-mailek küldésére. 

2005-ben a vállalat elindította a Google Mapset. Akkoriban csak internetes felületen működött a térkép, de fontosabb éttermeket és szállodákat is meg lehetett keresni rajta. A cég csak 4 évvel később vezette be a GPS-alapú irányítást, amely ma már rengeteg ember mindennapjait könnyíti meg. 

2006-ban a Google felvásárolta a YouTube-ot. A Google tette a legmagasabb ajánlatot a YouTube-ra. Olyan tech-óriásokat előzött meg, mint a Microsoft és a Yahoo. A két cég végül azonban külön irodában maradt. A YouTube felvásárlása az egyik legfontosabb lépés volt, hiszen manapság már szinte mindenki használja.

2008-ban elindult a Google Chrome. Amikor a Chrome még csak próba verzióban működött, akkor is sokkal gyorsabb internetezést biztosított, mint a versenytársai. Pár év alatt pedig mindenkit megelőzött, ma már a legnépszerűbb internetes böngésző, amelyet a világ 60 százaléka használ.

2009-ben bemutatkozott az Android operációs rendszer. Az Android manapság a legelterjedtebb mobiltelefonos operációs rendszer.

2010-ben a Google belekezdett az önvezető autók tesztelésébe. Még egy külön vállalatot is létrehozott, ahol a technológiát fejlesztik, Waymo néven.

2016-ban megjelent a cég első saját telefonja. Bemutatták a Pixel és a Pixel XL okostelefonokat. Később megjelent a Google okoshangfala is.

Ajánlott tartalmak