Kategória: Pénzügyeink

Pont harminc évvel ezelőtt egy óriási tőzsdei zuhanás rázta meg a világot. A tőzsdei részvények árfolyama egy nap alatt óriási zuhant, mindenki eladott, mert félt a további eséstől.

 

Mi is történt valójában harminc évvel ezelőtt az úgynevezett „fekete hétfőn” az amerikai tőzsdéken? A választ egy kicsit távolabbról kell kezdenünk ahhoz, hogy megértsd, mit is jelent egy tőzsdei zuhanás.

Mi is az a tőzsde?

A tőzsdéről már biztosan hallottál, itt lehet adni és venni különböző részvényeket. A tőzsde egy szervezett piac, és nem olyan hely, ahová bárki csak úgy besétálhat, hogy venne ezt-azt. A tőzsdén csak olyan vállalatok részvényeit, vagyis tulajdonrészét lehet megvenni vagy eladni, amelyek szigorú feltételeknek felelnek meg.

Ez azt jelenti, hogy nagyon világosan, átláthatóan gazdálkodnak, pontosan tudni, mennyi a cég bevétele, kiadása, és profitja. Azok a vállalatok, amelyek jól muzsikálnak, több nyereséget termelnek, így a részvények tulajdonosainak is több  pénzt tudnak kifizetni. A tőzsdén szereplő cégek negyedévente nyilvánosságra hozzák, milyen eredményt értek el. Ha jól gazdálkodtak, a részvények árfolyama is emelkedik, a befektetők tehát nyernek. Amikor viszont nem nyereséges a vállalat, akkor a részvények értéke csökken. Ilyenkor a befektetők veszítenek. 

A fekete hétfő

Amikor a részvények értéke nő, akkor a gazdaság is jól teljesít. A vállalatok hasznot termelnek, a részvényesek jól járnak. 30 évvel ezelőtt is így volt ez: az amerikai tőzsdék sokáig folyamatosan emelkedtek, vagyis az itt kapható részvények árfolyama nőtt. Sokáig, valószínűleg túl sokáig. Ez azt jelenti, hogy több volt az áruk, mint a valós értékük. 1987. október 19-én a tőzsde összeomlott: egyetlen nap alatt, közel 23 százalékkal estek az árfolyamok.

Gondolj csak bele, akik részvényekben tartották a pénzüket, azok rengeteget veszítettek ezen a napon!
És a zuhanás nem állt meg Amerikában, végigsöpört az egész világon. A legnagyobb tőzsdéken mind óriási áresések voltak. Ilyenkor a befektetők pánikba esnek, és elkezdik eladni a részvényeiket, mert attól félnek, tovább esnek az árak. A sok eladás miatt az árak még mélyebbre kerülnek. Ennek oka, hogy amikor sokkal többen adnak el, mint amennyien vesznek, akkor az ár mindig csökken. Ezen a napon olyan sok volt a zuhanás, hogy be is zárták a tőzsdét, egész pontosan megtiltották a további adás-vételeket.

Mi volt az esés oka?

Leginkább a részvényeknek túl magas volt az ára, ennyit nem értek a valóságban. Fél év alatt 40 százalékot erősödtek az árfolyamok, ami nyilvánvalóan képtelenség. Ennyit nem javulhat egy vállalat teljesítménye ilyen rövid idő alatt. Másrészt az emberek inkább más értékpapírokat kezdtek el vásárolni, mert ezek jó kamatot fizettek. Ilyenek voltak az állampapírok, amelyekért az állam vállal garanciát.

Ezzel ugyanis az államnak adnak kölcsönt, de kapnak garanciát arra, hogy kamatostul visszakapja a befektető a pénzét. Mivel ez sokkal biztonságosabb befektetés a tőzsdénél, ezért sokan inkább ide mentették a pénzüket, és eladták a részvényeiket.

Ajánlott tartalmak