Mit reggeliztél?

Dátum: 2019.01.28.
Kategória: Érdekesség

Szendvicset.

Meg sem tudom számolni, hogy hányszor hallottam már erre a kérdésre ezt a bizonyos választ. És igen, többnyire én is szendót reggelizem.

De honnan ered ez a finomság? Hiszed vagy sem, a név maga egy élő ember nevét örökli. John Montagu-ról, vagyis Lord Sandwichről van szó. De ki volt ő?

Egy igazi felfedező. Hawaii neve például 1778 és 1800 között Sandwich-szigetek volt. (Egy kis érdekesség, nézz utána.) De ez az úriember rengeteg hadjárat és politikai felkelés aktív részeseként is működött a 18. században. Sőt, zenészként is alkotott. Nevét mégis a finomság miatt emlegetjük még ma is.

 

Két pirított kenyér közé tett hússzelet.

 

Ez volt az első verzió. Kortársai még nagy S betűvel írták, születése 1762 környékére tehető. Hogy mi hívta életre?

A legendák szerint a lordot még az éhség sem tudta rávenni arra, hogy befejezze a kártyázást. Ilyen egyszerű, a játék iránti szenvedélye adta az ihletet. (Azért van egy jobban hangzó sztori is: a közügyek intézése és a sok munka miatt nem jutott ideje enni az úrnak.)

Tehát innen jött a szendvics, amit bárhol és bármikor el tudunk fogyasztani. Egyre cifrább verzióival jönnek elő az emberek, az ínyencek konyhaművészeti csodája lett az egykor egyszerű étek.

Ajánlott tartalmak