Mit érdemes tudni a kuponokról?

Dátum: 2019.04.12.
Kategória: Pénzügyeink

Több mint 5 ezer üzletben lehet kuponoozni ezen a hétvégén. Mire érdemes odafigyelned a vásárláskor?

Ha esetleg még nem hallottál volna a kuponozási őrületről: arról van szó, hogy az egyik híres magyar női magazin, a Glamour úgynevezett kuponnapokat hirdet meg.

 

Hogyan működik?

Ahhoz, hogy megkapd a kuponokat, nem kell mást tenned, mint megvásárolni a lap áprilisi számát, és máris tiéd a kuponfüzet.

Idén egyébként több mint 5 ezer üzletet vontak be az akciókba és összességében 320 márkára adnak 20-50 százalék kedvezményt a boltok a húsvét előtti hétvégén.

Ha esetleg elfogytak volna az újságok a boltokban, a kuponokat mobilalkalmazással is lehet érvényesíteni.

 

Tényleg megéri?

Az évek során mindig vannak olyan időszakok, amikor megugrik a kereslet, azaz sokat vásárolnak az emberek, még ha nincs ezekre a termékekre feltétlen szükségük. Ez történik a kuponnapok alkalmával is: ezek a kuponok ugyanis azt az érzést keltik, hogy most sokat lehet spórolni, vagyis csak nyerhetsz az üzleten. De ez korántsem ilyen egyszerű.

 

A kuponokat érdemes úgy kezelned, mint egy reklámot. Hiába engednek az árból 20-30 százalékot, hiába takarítanál meg több ezer forintot, ha egyszer arra a bizonyos termékre nincs is szükséged. Tehát ha megveszed a felesleges terméket, akkor nem megtakarítottál, hanem veszítettél!

Nagyon sokan csak azért vesznek meg felesleges dolgokat, mert kaptak rá kedvezményes szelvényt, amit szeretnének beváltani. Ugye, hogy ebben nincs sok logika?

 

A kereskedők bár nem nyernek annyit a kuponokkal, mintha az eredeti áron adnák az árut, azért őket sem kell félteni. A kupon a reklám része és azzal is számolhatnak, hogy ha valaki kuponnal vásárol, az eredeti terveihez képest több mindent fog venni.

Ha pedig a kuponnal a vásárlás végösszegéből engednek egy bizonyos (általában 10) százalékot, akkor pedig azért vesz meg az ember több terméket, mert úgy érzi, plusz egy-két dolog még belefér, hiszen a végösszegből úgyis engedményt kap.

Ajánlott tartalmak