• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Mindent a 2019-es európai parlamenti választásról  
Kategória: Ajánló

Összeszedtük a legfontosabb információkat arról, hogyan zajlik az európai parlamenti képviselők választása.

Az Európai Unió (EU) egy több országból álló gazdasági és politikai szövetség. Magyarország 2004 óta az EU tagja. Az Európai Parlament pedig konkrétan az EU döntéshozó központja.

 

Hogyan zajlik?

 

Az európai választásokat  ötévente rendezik. A következő választás a 2019. május 23–26. közötti időszakra esik. A legutóbbi választásra 2014. május 22–25. között került sor.

 

Minden tagállam adott számú európai parlamenti képviselőt választhat (EP-képviselők); összesen 751 képviselőt választunk, az egyes országok küldöttségeinek létszáma a hatfőstől (Málta, Luxemburg, Ciprus és Észtország) a 96 fősig (Németország) terjed.

 

A nagyobb népességgel rendelkező országok több képviselővel rendelkeznek, mint a kisebbek, ám ez utóbbiaknak több képviselőjük van.

 

Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai és nemzeti hagyományai szerint bonyolítják le, de vannak közös uniós szabályok is.

 

A választási rendszer

 

Az európai parlamenti választás során a választópolgárok pártlistákra szavaznak. Az európai parlamenti választáson az a párt állíthat listát - azaz indulhat a választáson -, amely legalább 20 ezer polgár ajánlását összegyűjtötte. A jelenleg érvényben lévő szabályok szerint Magyarország 21 képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe.

 

Mit csinál egy európai parlamenti képviselő?

 

Feladatuk például, hogy megszavazzák az uniós törvényeket, elfogadják a költségvetést, megválasztják az Európai Bizottság elnökét stb. Tehát az általunk megválasztott képviselők nagyjából ugyanolyan hatáskörökkel bírnak, mint azok, akik itthon a parlamentben ülnek, csak egy magasabb szinten.

Ajánlott tartalmak