Kategória: Aktuális

Három ünnep következik most egymás után. Halloween, Mindenszentek és Halottak napja. Mikor mit is ünneplünk pontosan?

 

Angolszász ünnep a Halloween

Ezt az ünnepet az angolszász országoktól (Nagy-Britannia, Egyesült Államok, Kanada) vettük át, és még nincs régi hagyománya Magyarországon.

Az eredeti ünnep sokkal ősibb mint gondolnád. Jelentése „a kóbor lelkek éjszakája” (All Hallows Eve) ennek a rövidítése tehát a Halloween.

Nagy-Britannia és Franciaország mai területén korábban kelta törzsek éltek, az ő halotti istenüket ünnepelték október végén.

Azért akkor, mert a sötétség és a hideg közeledtével a nap-szezon véget ér, és a halál istene a legenda szerint összehívta a halottakat. A holt lelkek különböző formákat öltöttek, a rosszabbak állatokként, főként macskaként jelentek meg.


A termények betakarítását is ekkor ünnepelték a kelták, hiszen fel kellett készülniük a hideg télre. A kelta papok minden családnak adtak parazsat, hogy melegen tartsák otthonukat és űzzék el a gonosz szellemeket.

A néphit szerint a halottak hazalátogattak október 31-e éjjelén, és azért kellett lámpásokat gyújtani, hogy segítsenek nekik hazatalálni. 


Honnan ered a töklámpás?

Ez szintén egy régi kelta mondához kötődik, amelynek főszereplője a részeges Lámpás Jack, aki sosem járt templomba, annál többet a kocsmába. Egyszer megtréfálta az ördögöt, ezért bosszúból a pokolba már nem tehette be a lábát.

De a mennyországba sem, mert léha életet élt.

Ezért aztán a legenda szerint szegény Jack kénytelen vot egyetlen fáklyával járni az éjszakát. Az örök számûzetésre ítélt Jack úgy őrizte a fáklya fényét, hogy egy tökben helyezte el a tüzet.

A babonás emberek azért raknak egy lámpást a házuk elé, hogy elriasszák vele Jack-et.

Mindenszentek és Halottak napja


kereszténység terjedésével több pogány ünnepet, így a kelta Halloweent is átvették, de már megváltozott jelentéssel.

Ezért került a Mindenszentek napja a kelta ünnep közelébe, november elsejére. Ekkor a már üdvözült, tehát a mennyországba jutott lelkeket („szenteket”) ünnepli a katolikus egyház.


November másodikán pedig azokra a halottakra emlékezünk, akik - a keresztény hit szerint - még nem kerültek a mennyország kapuin belülre.

Ezekben a napokban a családok kimennek a temetőbe meglátogatni elhunyt szeretteik sírját.


 

Ajánlott tartalmak