• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Mindenki maga dönthet az adója 1+1 százalékáról  
Kategória: Pénzügyeink

Biztos sok olyan reklámot hallhattál mostanában, hogy ide vagy oda ajánlja fel valaki az adója 1+1 százalékát. Mutatjuk, miről is van szó.

Közeleg a határidő: május 20-ig lehet dönteni az személyi jövedelemadó 1+1 százalékáról. De miről is van szó pontosan? A személyi jövedelemadóról (rövidítve: SZJA) szóló törvény lehetőséget biztosít a magánszemélyeknek arra, hogy befizetett adójuk 1+1 százalékáról rendelkezzenek. Személyi jövedelemadót a magánszemélyeknek kell fizetniük jövedelmük után.

Ennek a mértéke 15%, tehát mondjuk 100 ezer forint esetében 15 ezer forint. Ez független attól, ki mennyit keres, ugyanannyi a százalék mindenkinek. Ezt hívják egykulcsos adónak. Vannak olyan adórendszerek más országokban, ahol a gazdagabbak magasabb adókulcsot fizetnek, mondjuk 20-30 százalékot.

Te kinek ajánlanád fel?

Ezt úgy képzeld el, hogy a személyi jövedelemadód 1+1 százalékát egy általad kiválasztott szervezet kapja. Ez lehet például állatmenhely, vagy kórház is. Lehet, hogy még messzinek tűnik a dolog, de nem árt tudnod, hogyan is néz ki ez a valóságban. Elvileg 16 éves korod után te is dolgozhatsz, és neked is be kell majd fizetnek ezt az adót.

A legtöbben a gyermekek fejlődésére és gyógyítására, vagy állatmenhelyeknek ajánlják fel adójuk egy százalékát. De sokan a saját gyerekük iskolájának (alapítványának) adják ezt a pénzt. A másik egy százalék egyházak számára ajánlható fel. Ezzel segíted az egyházi fenntartású iskolákat, szociális intézményeket is.

A támogatott szervezeteknek óriási segítséget jelentenek az adóforintok, miközben a felajánlás csak néhány perc figyelmet igényel az adózóktól.

A legjobb, hogy az adó 1+1 százalék felajánlása nem kerül semmibe. Viszont, ha egy adófizető nem rendelkezik az adója 1+1 százalékáról, akkor az államra száll át a bevétel.

 

Mit kell tenni a felajánláskor? 

A nyilatkozat elektronikusan, papíralapon vagy személyesen is benyújtható a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV).

 

 

Ajánlott tartalmak