Kategória: Tech

Emberi mértékben nagyon. De nézzük meg jobban.

Szép szám a kilences, de ennél azért több kell, hogy cikket írjunk róla.

 

Akkor hát miért?

Egy csillag miatt. Bizony. Egy nemzetközi kutatócsoportnak sikerült megfigyelnie egy kilenc milliárd fényévnyire lévő csillagot. Nem tűnik nagy szónak, hm?

 

Pedig az

Egy fényév az a távolság, amelyet a fény légüres térben egy év alatt megtesz. Aha, ez a definíció, de ez kb hány kilométer? Kis szorzás osztás, azt mondja, hogy megközelítőleg 9,4605 billió kilométer.

Akkor ezt most szorozd meg kilenc milliárddal. Így megkapod, milyen messze is van az Ikarus. (Ezt a „becenevet” adták neki a tudósok, hivatalosan: MACS J1149 2223 Lensed Star 1)

 

Még néhány adat

A tudomány jelenlegi állása szerint az univerzum 13.7 milliárd fényév sugarú. (Legalábbis ennél távolabbról még nem ért hozzánk el a fény.)

Ezzel meg is érkeztünk a következő meghökkentő részhez. Kilenc milliárd évvel ezelőtt indult útjára az a fény, amit most látunk. Ez bizonyos értelemben azt jelenti, hogy a múltat vizsgáljuk éppen. A bolygónk, kb 4.5 milliárd éves.

 

Hogy látták meg?

Nos, alapesetben sanszunk nem lett volna, hisz a csillagnak nem elég nagy a fénye, hogy elérjen hozzánk. Itt jön a képbe a gravitációslencse hatás! Nem olyan nehéz ám... Azt jelenti, hogy a megfigyelő és a megfigyelt objektum között valami nagytömegű halad el. Esetünkben a csillag és a Föld között egy galaxis. Egy egész galaxis kellett ahhoz, hogy meglássuk az Ikarust.

Na jó, meg a Hubble űrteleszkóp is.

Ajánlott tartalmak