Kategória: Pénzügyeink

Közelít az a korszak, amikor már nem lesz szükség készpénzre.

Egyre több olyan hírt hallhatsz, hogy a világ fejlettebb részein kevesebben használnak készpénzt. A legtöbben kártyával vagy telefonos applikáció segítségével fizetnek. Sőt, Észak-Európában már akadnak olyan boltok is, ahol szintén egy telefonos programmal úgy vásárolhatsz, hogy ott már nincs is személyzet.

 

Svédország már a jövőben jár

Közel az idő, amikor már nem kell idegeskednünk, hogy otthon hagytuk a pénztárcánkat, mert nem is lesz pénztárcánk. Svédországban például egyre több üzlethelyiségben jelennek meg a "készpénzmentes" feliratok, vagyis a boltban már nem fogadják el a hagyományos fizetőeszközt.

 

Egy felmérés szerint a 18-24 éves svédek 95 százaléka csak elektronikus fizetési módokat használ.

 

Vannak veszélyei is

Rengeteg kérdés merül fel a készpénzmentesség kapcsán, a készpénz nélküli világnak is megvannak a maga hátrányai. Például az idősebbeknek nem feltétlen van okostelefonja, hogy azzal bonyolítsa le a vételt. De sokszor nem rendelkeznek a kellő technológiai tudással sem, hogy alkalmazkodni tudjanak. Bezzeg a fiatalok! Ők már ebbe a digitális világba születtek bele, és otthonosan mozognak benne.

 

Egyrészt arra is figyelni kell, hogyha a készpénz túl hamar tűnik el, akkor nehéz lesz követni az ezzel járó változásokat. Másrészt te is láthatod, hogy Magyarországon ma még mindig sok boltban nincs kártyás fizetési lehetőség.

 

Összességében a vezetőknek sok más kérdés mellett mérlegelniük kell, hogy milyen társadalmi hatása lehet a készpénz eltűnésének, különös tekintettel az idősek, a betegek, a képzetlenek, a hátrányos helyzetűek szempontjából, és hogy mennyire biztonságos a digitális pénzek mögötti technológia.

Ajánlott tartalmak