• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Miért vívják a kereskedelmi háborúkat?  
Kategória: Pénzügyeink

Az utóbbi hónapokban sokat lehetett hallani az Egyesült Államok és Kína közötti kereskedelmi háborúról, amelynek hatása sajnos minket is elért.

A suliban történelem órákon tanulhattatok azokról az időkről, amikor egy-egy ország új vámokkal védte meg a saját piacát a külföldi áruktól. Ha ugyanis olcsóbbak és jó minőségűek voltak a külföldi termékek, akkor az emberek inkább ezeket vásárolták a hazai termékek helyett. Ennek nyomán a hazai árukra sokkal kisebb lett a kereslet, nem volt érdemes termelni, a cégek bezártak, sok munkahely elveszett.

 

Mit jelentenek a védővámok?

Ennek elkerülésére sok ország védővámokat vezetett be, amelynek lényege, hogy amikor behozzák az árut az országba, akkor importvámot kell fizetnie annak, aki behozza, és itthon eladja. A külföldi áru így drágábbá válik.

Amióta beléptünk az Európai Unióba (2004-ben), megszűntek a vámok Európa 27 országából behozott termékekre, viszonzásképp a magyar árukra sem kell vámot fizetni Európában.

Ez nekünk azért jó, mert sok Magyarországon készült árut külföldön adunk el.

Amíg többet adunk el külföldön, mint amennyit külföldről vásárolunk, addig a kivitel és a behozatal mérlege pozitív. Ha viszont már több külföldi árut vásárolunk, és kevesebbet viszünk ki más országokba, akkor hiány keletkezik ebben az export-import mérlegben. Ezt hívják deficitnek, egész pontosan külkereskedelmi deficitnek.

 

USA kontra Kína

A 2. világháború óta az Egyesült Államok a világ legelső gazdasági ereje, az utóbbi két évtizedben azonban Kína, amely a világ legnépesebb országa, sokat fejlődött, és jelenleg a második legnagyobb gazdasági hatalom.

Kína jórészt az exportálásból tett szert vagyonokra, vagyis rengeteg kínai árut értékesít külföldön, többek között az USA-ban is. Amerika már régóta sokkal többet vásárol Kínától, mint fordítva. Felgyülemlett tehát egy hatalmas deficit az amerikai-kínai export-import mérlegben.

Azért hogy csökkentsék ezt a hiányt, az amerikaiak vámokat emeltek a kínai árukra, de szinte semmilyen eredményt nem értek el, a hiány nem lett kevesebb, sőt, még tovább emelkedett. Miért? 

A helyzet a világgazdaságban ma már nem olyan egyszerű, mint régen. Sok amerikai vállalat külföldön, adott esetben Kínában termel, mert olcsóbb a munkaerő, kevesebb a költségük. Ha tehát Washington az összes Kínából származó árura vámot emel, akkor ez az ott működő amerikai vállalatokra is vonatkozik. Vagyis az ott előállított amerikai termékek után is vámot kell fizetni, ha az USA-ban adják el.

A másik ok, hogy a kínai termékek még a megemelt vámokkal is olcsónak számítanak az USA-ban.

A harmadik ok pedig az, hogy a kínaiak is sok amerikai árut vesznek, és mivel büntetésképp ők is magasabb vámot vetettek ki az amerikai termékekre, ezért abból kevesebb fogy Kínában.

 

Mi lesz Európával?

Most Európában is sokan attól tartanak, hogy az európai autókra vámot vet ki Amerika, így kevesebb autót adnak majd el. Nagy-Britannia nemsokára kilép az Európai Unióból, és ha nem sikerül megállapodást kötni, az európai árukra lehet, hogy vámot kell majd fizetni.

Kínában a vámok hatására kevesebb külföldi árut vesznek, ami az európai, főleg német árukat is érinti.

A sok új vám nagyon rossz kereskedelmi hangulatot hozott létre, amit megéreznek a nagyobb vállalatok, és sajnos Magyarország is. Ennek oka, hogy sok német és amerikai vállalat gyártat nálunk, vagy vesz tőlünk árut, és ha nekik kevesebb árura van szükségük, akkor csökken a magyar export.

 

 

Ajánlott tartalmak