• Főoldal  
  • Cikkek  
  • Miért olcsóbbak a saját márkás termékek?  
Kategória: Pénzügyeink

A boltok a saját márkás termékeiket sokszor olcsóbban kínálják, eláruljuk miért. 

A saját márkás termékek többnyire olcsóbbak, mint a többi áru, és a kedvező ár nem megy a minőség kárára. Ennek a titkaa, hogy ugyanaz a gyártó készíti őket, mint a többi terméket, csak a csomagolásuk más. Vagyis nem a Tesco, a Spar, az Auchan vagy a többi lánc a gyártó, ők csak megveszik a termékeket a gyáraktól. Akkor mitől olcsóbbak?

Rengeteg a saját márkás termék

A nagy szupermarketek, mint például az Auchan, a Tesco vagy a Spar a saját márkás termékeket olcsóbban árulja. Gondoljunk csak a Túró Rúdira vagy tejkészítményekre, esetleg lisztekre.

Gyakorlatilag ugyanazokat a termékeket adják, mint az eredeti, csak más csomagolásban. És ez sem kerül többe: a csomagolóanyagot egyszerűen csak más emblémával rendelik meg, és a gyárban már ebbe teszik a termékeket. Így az értékesítő áruház-lánc nevét viselik, tehát kizárólag ott kapható termékekről van szó. 

A titok nyitja pedig a következő: azért adják ezeket olcsóbban, mert nincs rajta marketing költség. Ráadásul így erősíteni tudják a saját márkájukat.

A Sparban megközelítőleg 2300 termék, a Tescónál 4000 élelmiszer tartozik ebbe a kategóriába.

A saját márka építése

A saját márkás termékeknél a kereskedő először gondosan megtervezi, hogy hol, mennyiért és milyen minőségi követelmények mellett lehet hatékony. A tapasztalat azt mutatja, hogy az olcsóbb, mégis jó minőségű termékeket veszik leginkább az emberek. 

Olcsóbb is?

Sokan érzik úgy, hogy bár örülnek neki, hogy olcsón tudnak megvenni egy saját márkás terméket, de közben az is eszükbe jut, vajon miért is olyan olcsó az adott termék. Talán azért, mert kevésbé jó minőségű, mint a többi?

Kutatásokból kiderült, hogy nem mindenhol olcsóbb és nem feltétlenül kedvezőbb a saját márkás termékek ára. Általában kedvezőbb árkategóriába tartoznak ugyan, de nem feltétlenül a legolcsóbbak. A lényeg, hogy sokan azt hiszik, hogy ha saját márkás terméket vesznek, akkor automatikusan kedvezményt kapnak, ezért többen vásárolnak belőle.

Ez alól kivétel például a Spar és a Tesco: ők arra törekszenek, hogy a saját márkájuk a legolcsóbb legyen. 

Ajánlott tartalmak