Kategória: Pénzügyeink

Hazánkban már több millióan vásárolnak rendszeresen az interneten keresztül.

Az emberek sokáig nem mertek online vásárolni, mert féltek attól, hogy esetleg nem érkezik meg a rendelt áru, vagy nem azt kapják, amiért fizettek. Manapság azonban már más a helyzet: a felmérések szerint a magyarok már nem félnek az online vásárlástól. Közel 5,4 millióan szoktak rendszeresen online vásárolni.

 

A várakozás öröme

Egy amerikai pszichológus megpróbált választ találni arra a kérdésre, hogy miért egyre népszerűbbek a webshopok. Az online vásárlásnál gyakori, hogy a megrendelt termékre napokat, de lehet, hogy heteket kell várni, mire megérkezik. Elsőre azt gondolnád, hogy ez negatívum: az emberek manapság mindent azonnal akarnak. De úgy tűnik, ez nem így van. A szakember szerint amire várni kell, az gyakran értékesebb számunkra, mint az, amit rögtön megkaphatunk.

 

Biztos felmerült már benned a kérdés: vajon mi történik az agyadban, amikor online (vagy offline) vásárolsz? Ilyenkor örömhormon, azaz dopamin szabadul fel.

 

A személyiséged nagyban meghatározza, hogyan vásárolsz online

Ha extrovertált a személyiséged, vagyis feltölt téged, ha sokan vannak körülötted, szeretsz a figyelem középpontjában lenni és gyors döntéseket hozol, akkor nagy eséllyel az impulzív vásárlók számát növeled. Az extrovertált vásárlót a környezet erősen befolyásolja. Legtöbbször már a vásárlás elején, esetleg a vásárlás puszta gondolatakor is az érzelmei vezérlik. Ezért aztán az extrovertált vásárlónál gyakran jelentkezik az utólagos megbánás. Sokszor olyat is megvesz, amire lehet, hogy nem is volt szüksége.

 

Ha introvertált a személyiséged, azaz nem szeretsz a figyelem középpontjában lenni, csendes és zárkózott vagy, akkor valószínűleg tudatosan, megfontoltan döntesz a vásárlás során. Az introvertált vásárló elemző módon vásárol. A részletek jobban hatnak rá, és az érzelmei nem befolyásolják annyira a döntéseiben. Ezért nem is vesz olyan dolgokat, amiket később megbánna.

Te tudod, milyen vásárlási típusba tartozol? Tudatos vásárló vagy? Spórolós, vagy költekező? Könnyen befolyásolható a vásárlás során, vagy határozott elképzeléseid vannak?

Ajánlott tartalmak