Kategória: Érdekesség

Ez itt a kérdés

Magyarország leghosszabb közúti kő hídja (167,3 méter) Hortobágyon található. Tuti te is hallottál már róla, ha mást nem, legalább képet láttál a hídról.

Na, de adódik a kérdés, hogy miért pont kilenc lyuk? Miért nem hét, vagy hat? Egyes történetek azt mondják azért, mert a Hortobágy szó pont kilenc betűből áll! Tudom ám, hogy most megszámoltad te is.

 

 

Az elfogadottabb történet szerint a debreceni marhakereskedők ezt a hidat használtak amikor árvíz volt. Persze csak azután tudták ezt használni, hogy 1833-ben Povolny Ferenc tervei alapján elkészült a híd. Előtte fából készült hidak szolgálták ki a kereskedőket, amiket sűrűn kellett javítani, szerelni, karbantartani. Tudod, a sok súly, és a víz miatt.
Ezért 1827-ben a város eldöntötte, hogy márpedig lecserélik a fahidakat, és helyette egy masszív, kőből készült darabbal helyettesítik.

 

 

A kilenc lyuk

Ezzel el is jutottunk oda, hogy miért kilenc a kilenc. Azért, mert ez a legellenállóbb és legbiztonságosabb. Ellenáll az árvizeknek, nevetve elbírja a marhakereskedők által hozott marhacsordákat. Sajna ennyi az annyi.

Ajánlott tartalmak