Miért érdemes könyvet olvasni?

Dátum: 2019.08.04.
Kategória: Ajánló

Egyre több kutatás bizonyítja, hogy számos jótékony hatása van annak, ha könyveket olvasunk.

Tudom, biztosan sokszor hallottad már, hogy mennyire fontos az olvasás és a suliban is rengeteg kötelező olvasmány vár rád. Pont ezért nem is jut sokszor az eszünkbe, hogy milyen jó dolog időt tölteni a könyvek társaságában. Na, de nem csak azért, mert kikapcsol, és szimplán jól érzi az ember magát egy nagyszerű könyv lapozgatása közben. Tudtad, hogy rengeteg jótékony hatása is van?

Nézzünk meg egy párat, hátha te is kedvet kapsz hozzá!

 

Fejlődnek a társas készségeink

Dr. Ken Pugh, a Yale Egyetemmel együttműködő Haskins Laboratories kutatási igazgatója szerint számos módon dolgoztatjuk meg az agyunkat olvasás közben. Így például a képzelőerőnket, a szelektív figyelmünket, vagy a megismerési képességeinket. Persze tudom, ilyenkor jönnek azok a gondolatok, hogy „de hát én minden nap böngészek, olvasok a neten és végül is ez majdnem ugyanaz”. Képzeld, Pugh szerint, bár az online olvasásnak is megvannak a maga pozitív hatásai, mégsem egyezik meg azzal, amikor hosszú, összefüggő szöveget olvasunk.

 

Bővíti a szókincsed és fejleszti az íráskészségedet

Azt hiszem, ez nem meglepő, ugyanis minél többet olvasol, annál több stílust és technikát ismersz meg. Sőt, észre sem veszed, és csak úgy ragadnak majd rád a szavak, amelyek bővítik a szókincsedet és ezzel a kifejezőképességedet is.

 

Fejleszti az empátiánkat

Dr. Maria Eugenia Panero, a Yale Érzelmiintelligencia-intézetének kutatója szerint a könyvek olvasása fejleszti a szociális készségeinket és az empátiánkat is. Hiszen olykor átéljük egy-egy szereplő érzéseit, gondolatait, ami megkönnyíti az életben például a barátkozást is.

 

Csökkenti a stresszt

Egy jó sztori olvasása közben tényleg ki tudsz kapcsolódni és nem éppen az aktuális problémákon fogsz gondolkodni, hanem feloldódsz és még meg is nyugtat.

 

 

 

Na, ugye, hogy máris kedvet kaptál egy jó könyv elolvasásához? Pedig csak néhányat emeltem ki a számos jótékony hatás közül. Hajrá kezdj is bele rögtön!

Ajánlott tartalmak